Het is de tweede zaterdag van augustus en het kwik stijgt rond het middaguur tot over de 32 graden. Spelers van Deltasport werken zich op het trainingsveld in het zweet. Jeffrey Groenendijk maakt de ene na de andere foto als trainer Ton Pattinama opdracht gegeven heeft tot een zes tegen zes-partijtje.

banner_koningsport_small_VJ
“Die komen straks op de Facebookpagina van de club”, zegt de 16-jarige scholier als hij rustig en onverdroten ‘doorklikt’ en menig actieplaatje schiet. “Ik heb een Nikon D3100. Die werkt prima. Ik heb twee lenzen, eentje van 18-55 en een telelens van 300 millimeter.”

Groenendijk is al ruim een jaar de hoffotograaf van de Vlaardingse club. “Toen ik dertien was, maakte ik voor mezelf al heel veel voetbalfoto’s. Het is echt een hobby van me, ooit hoop ik mijn beroep er van te maken.”

Dit schooljaar is hij op het Grafisch Lyceum in Rotterdam gestart met de fotografieopleiding. “Mijn droom? Fotograaf worden bij de Champions League en eredivisie.” En even later na een korte stilte. “Maar de Keuken Kampioen Divisie en Tweede Divisie is ook prima.”

Zijn eigen voetbalcarrière staat even op een laag pitje. “Ik train wel eens mee met het vierde”, zegt hij. “Ik heb veel blessures gehad, zoals hielspoor en hamstring. Dus ik ben voorzichtig. Dat is ook de reden dat ik gestopt was.”

Hij droeg het shirt van DVO’32 en Victoria’04, maar de liefde voor Deltasport, waar hij bij de F-jes begon als klein voetballertje, bleef. “Mijn vader is materiaalman van het eerste. Ik help hem ook regelmatig met het klaarleggen van de kleding voor de wedstrijd. Ik ben er bij thuis- en uitwedstrijden altijd bij. Ik ken de spelers ook goed en heb een goede band met ze. Ze vragen ook regelmatig of ik een foto wil maken die ze kunnen gebruiken voor hun profielfoto voor whatsapp.”

Tijdens wedstrijden van het eerste maakt hij zo driehonderd foto’s. “Daarvan selecteer ik de twintig beste en die zet ik op Facebook van de club. Soms worden de foto’s ook gebruikt bij een wedstrijdverslag op Waterwegsport en het AD.”

Meestal nestelt hij zich rond de zestien van de tegenstander. “Ik maak liever een foto van een doelpunt van ons dan van de tegenstander. Ik ben fotograaf, maar ook supporter. Eerst maak ik de foto van het doelpunt en juichende spelers, dan juich ik.”

Het afgelopen, afgebroken, seizoen viel er voor Deltasport en Groenendijk niet veel te juichen. Toen de competitie werd stilgelegd stonden de Vlaardingers laatste in de tweede klasse. “Maar we hebben nu een goede selectie. Er zijn veel jongens teruggekomen. Dat vind ik wel heel leuk.”

Zijn optreden als fotograaf beperkt zich niet alleen tot het eerste elftal. Groenendijk: “Ik maak ook regelmatig foto’s van het tweede, derde, vierde en vijfde. Ik ben vaak de hele dag op de club.”

Klik hier voor meer informatie over Deltasport
Klik hier voor meer artikelen over Deltasport