CvdW: Excelsior Maassluis – Remco Jansen

Remco Jansen is ongeveer negen jaar bestuurslid van Excelsior Maassluis. Zelf speelt Remco bij de veteranen van de club. Remco is al 30 jaar verbonden aan Excelsior Maassluis en heeft ook in het eerste elftal gespeeld van de club. Samen met een oud eerste elftal spelers zijn ze het bestuur ingegaan.

“Mijn functie binnen het bestuur is ‘technische zaken’. Ik hou mij voornamelijk bezig met het voetbaldeel binnen Excelsior Maassluis.” Remco Jansen heeft ook ander vrijwilligers werk gedaan zoals assistent-trainer. “Maar assistent zijn was niet voor mij bestemd ben ik toen achter gekomen.” Ook heeft hij weleens achter de bar gestaan en kaartjes voor wedstrijden van het eerste verkocht. “Vaak zijn (assistent) trainers oud-spelers. Vaak zie je dat al aan ze als speler dat ze trainer gaan worden. Ook zijn er spelers waarvoor het niks is, zoals ik bijvoorbeeld.”

Remco is naar Excelsior Maassluis gegaan, omdat hij graag op het hoogste niveau wilde spelen. Excelsior M. speelde het hoogst in de regio op dat moment, vertelde Remco Jansen. “Ze speelde het hoogst in de regio en het hoogste amateur niveau. Dat doen we trouwens al tientallen jaren met het eerste elftal.”

Wat heb je nodig om de club goed te laten draaien? Daar zei Remco het volgende over: “Daar heb je mensen voor nodig. Mensen die binding hebben met de club, bij voorkeur oud-speler. Toen ik kwam zaten er al vier oud-spelers. Daar heb ik mee samen gespeeld, dat bind.” Een taak in het bestuur is heel wat, volgens Remco.

Doordat er steeds meer mensen, waaronder oud-spelers een taak krijgen binnen het bestuur of in de businessclub. Komt er steeds meer spreiding van voetbalkennis binnen Excelsior Maassluis, vertelde Remco Jansen. Dat vond Remco heel belangrijk. En dat vind hij nog steeds. “Dan ben je ook minden afhankelijk van een enkel persoon. Dan heb je meerdere personen om naar meer informatie te vragen.”

Ook vind Remco het belangrijk dat je als bestuur weet hoe het is om in een kleedkamer te zitten, hoe het is om op het veld te staan of hoe je met teleurstellingen om moet gaan. “Ik ben in het bestuur gekomen, omdat ik mijzelf beschikbaar had gesteld. Leden kunnen dan op je stemmen of je in het bestuur komt. Bij mij stemde de meerderheid voor. Zo gaat dat in een vereniging.” Elk jaar moet er een bestuurslid aftreden, zei Remco Jansen.