CvdW: Excelsior Maassluis

Deze editie is Excelsior Maassluis de Club van de Week. Deze week zullen er meerdere interviews worden afgenomen met betrokkenen bij de club uit Maassluis. In deze interviews zullen de betrokkenen meer vertellen over o.a. hun rol binnen de club, hoe ze bij Excelsior Maassluis betrokken zijn geraakt, het afgelopen seizoen en uiteraard wordt er ook vooruitgeblikt op het aankomende seizoen.

Excelsior Maassluis is een amateurclub uit Maassluis die opgericht is op 1 Juni 1918. Het eerste elftal speelde afgelopen seizoen in de Tweede Divisie waar ze op de 7eplaats eindigde. In 2006 kreeg Excelsior Maassluis als tweede amateurclub ooit een ster van de KNVB voor zijn jeugdopleiding. In 2010 is het hoofdveld van Excelsior Maassluis voorzien van kunstgras.

Op zaterdag 2 oktober speelde de hoofdmacht de eerste wedstrijd daarop. 2013 was een zeer succesvol voetbaljaar voor de hoofdmacht uit Maassluis. Zij werd 2 wedstrijden voor het einde van de competitie kampioen in de Hoofdklasse B, waardoor promotie naar de Topklasse (Nu Tweede Divisie) het hoogste amateurniveau, een feit werd. In oktober 2014 werd Excelsior Maassluis beloond voor het goede werk in de jeugdopleiding. Als eerste amateurvereniging in Nederland werd door de KNVB de status van Regionale Jeugdopleiding toegekend.

Het seizoen 2014/2015 verliep moeizaam. Na een inhaalslag werd degradatie uit de topklasse voorkomen. Het seizoen daarna was Excelsior Maassluis de revelatie. Nadat er sinds oktober 2015 geen wedstrijd meer verloren werd, pakte Excelsior Maassluis op de laatste speeldag de titel in de Topklasse zaterdag. Op 28 mei 2016 werd de club voor het eerst in zijn bestaan algeheel Nederlands Kampioen amateurvoetbal. Door de invoering van de open voetbalpiramide is Excelsior Maassluis (in ieder geval voorlopig) de laatste algeheel amateurkampioen.