Voordat ze de tijd neemt om uitgebreid te praten over haar werkzaamheden, neemt ze op het terras naast de kantine nog even de tafel af. “Ik heb er zo’n hekel aan als dingen niet schoon zijn”, zegt Annemieke Prins, die sinds een jaar kantinecoördinator is van Excelsior Maassluis.

HappyPoint_desinfectie
“Kijk”, zegt ze wijzend naar de doeken die over het terras zijn gespannen. “Dit was altijd een beetje kil, maar door die terrasdoeken oogt het allemaal wat gezelliger en knusser.”

De banken staan ver uit elkaar. “Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat met volle wedstrijddagen. We voldoen aan de eisen, maar je bent toch afhankelijk van wat de mensen gaan doen. Als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, is er niks aan de hand. Wij spelen liever geen politieagentje”, zegt Prins (47) over de coronamaatregelen.

Prins en haar team hebben het vaak al druk zat, maar door corona is er een last bijgekomen. “Zoals je ziet hebben we een looproute gemaakt in de kantine. Alles hangt echter van de discipline van de bezoekers af. Als het eerste thuis speelt, is het hier in de rust heel druk. De mensen willen wat drinken en dan weer de tweede helft zien. Wij willen ze helpen op een goede en veilige manier.”

Prins, moeder van twee voetballende zoons (‘de oudste is twintig’), is deze woensdag al vroeg op de club. “Ik moet een wasje draaien. Het eerste heeft gisteren gespeeld. Ja, dat doe ik er ook bij. Dat is het werk niet. Als de wasmachine aanstaat, kan ik mooi wat zaken voor de bar en keuken regelen.”

Ze zorgt dat er genoeg eten en drinken in voorraad is en regelt feestjes en teamavondjes, maar ze is ook verantwoordelijk voor de barbezetting. “Dat is altijd lastig”, weet ze. “Elke club heeft moeite om genoeg mensen te vinden die willen helpen achter de bar of in de keuken willen staan. Het groepje vrijwilligers waar wij uit moeten putten is ook beperkt. Je bent eigenlijk voortdurend op zoek naar mensen. Er zijn er afgelopen seizoen een paar gestopt. Als hun kinderen van voetbal afgaan, bedanken ze. Nieuw en vers bloed vinden is lastig, maar ik ben geen type dat snel opgeeft.”

“Ons streven is om iedere avond als er getraind wordt open te gaan. Dat is vorig seizoen gelukt. Je wilt ouders de gelegenheid geven om een bakkie koffie te doen. De kantine is de hart van je vereniging, je moet gastvrij zijn.”

Ook voor Excelsior Maassluis is de kantine een belangrijke inkomstenbron. Die viel half maart ineens weg. Prins: “Net voordat we een groot feest zouden houden en het schoolvoetbal hier hadden. De belangrijkste maanden van het seizoen hebben we gemist. Je kan daar over treuren, maar je moet als club verder. Ik hoop dat we nu een normaal seizoen kunnen draaien.”

Op de tafels in de kantine staat de ‘menukaart’ voor het nieuwe seizoen al klaar. “We hebben niet alles hoor, maar wel de belangrijkste snacks. De meeste voetballers willen na hun wedstrijd een patatje. We hebben wel gezonde dingen, zoals een broodje gezond, maar de vraag ernaar is niet erg groot. We hebben een tijdje een proef gedaan met tomaatjes op de toonbank. Die bleven onaangeroerd. Als ze gratis zijn, worden ze nog wel gepakt, maar als mensen moeten betalen kiest ze voor een snack.”

Klik hier voor meer informatie over Excelsior Maassluis
Klik hier voor meer artikelen over Excelsior Maassluis