Bij Valken’68 staan alle seinen voor de jeugd op groen. De club investeert in de gehele breedte in betere faciliteiten. “Iedere speler of speelsters willen we de kans bieden om op zijn of haar niveau maximaal te ontwikkelen”, zegt voorzitter Jaap Janssen.

De Valkenburgse vereniging bevindt zich in de gelukkige omstandigheid dat er twee nieuwbouwwijken op een steenworp afstand zijn gebouwd. “’t Duyfrak is nu bijna afgebouwd, maar door de brug vanuit Oegstgeest krijgen we van de nieuwe wijk daar veel nieuwe jeugdleden”, vertelt jeugdvoorzitter Michael Sloos. “Die brug zorgt voor een veilige verbinding naar ons. Heel veel ouders vinden dat een prettig idee.”

In afwachting van een nieuwe stroom jeugdleden is Valken’68 hard bezig de jeugdopleiding te professionaliseren, zoals Sloos het noemt. “We kunnen nu echt slagen gaan maken omdat we een volwaardige jeugdcommissie hebben”, legt Janssen uit.

Eén van die slagen was de invoering dit seizoen van een techniektraining als onderdeel van de reguliere trainingen die alle jeugd bij Valken’68 krijgt. “Die wordt gegeven door Selmo Kurbegovic. Hij is daarin erg kundig en kinderen lopen met hem weg”, vertelt Janssen

“Bij de techniektraining rouleren de teams door, dus alle kinderen komen aan bod”, zegt Edwin Kluivers. Hij is sinds januari hoofd opleidingen van de club. Dat dat van beide kantengoed bevalt blijkt wel uit het feit dat Kluivers zijn contract onlangs met drie seizoenen heeft verlengd.

“Als je het goed wil doen, moet je als hoofd opleidingen een langere periode blijven zitten. Zo heb ik dat ook bij Blauw-Zwart, DoCoS en Alphense Boys gedaan. Bij ARC heb ik maar kort gezeten, omdat ik het daar totaal niet naar mijn zin had. De manier waarop mensen daar met elkaar omgingen was niet mijn manier, vandaar dat ik snel mijn contract heb ingeleverd.”

In Valkenburg heeft Kluivers naar eigen zeggen een ‘echte’ vereniging aangetroffen. “Ik ben verbaasd over het aantal vrijwilligers dat hier rondloopt. Iedere keer weer. De bereidheid om hier samen iets op te bouwen is enorm. Het is een familie.”

In die omgeving ziet Kluivers dan ook uitstekende kans om de jeugdopleiding van Valken’68 op een hoger plan te brengen. “De cultuur van de club is heel bepalend of je succes hebt of niet. Toen de voorzitter mij in één van onze eerste gesprekken vroeg hoe ik de jeugd van Valken beter wilde maken, was mijn antwoord simpel: ‘zorgen voor betere trainers en betere spelers’. De invoering van de techniektraining is een eerste stap. Nu al zie je het terug op het veld. Spelers die tegenstanders uitkappen of even het balletje onder de voet doorhalen.”

Volgend seizoen start Valken’68 met een eigen voetbalschool, die ook open staat voor leden van buitenaf. Het opleiden van trainers is een belangrijk onderdeel in het verbeteren van kwaliteit. Daarnaast kijkt Kluivers ook naar nieuwe methoden. “Onze trainer van de JO19 is gymdocent en heeft een opleiding gevolgd speciaal gericht op sprongkracht. Ik vind het heel interessant om te kijken of dat bij Valken tastbaar resultaat oplevert als we van die methode gebruik gaan maken.”