Hun ploeggenoten bij de JO15-1 beschouwen Rosa van Gool, Noa Vonk en Iva van Duuren als ‘one of the guys’, maar tegenstanders willen nog wel eens gek opkijken als ze in de gaten krijgen dat zij te maken krijgen met drie meisjes. “Dan hoor je het geroezemoes”, zegt trainer Arjan Timmers. “Maar na een 5-1 nederlaag piepen ze wel anders.” Meisjes die bij Ter Leede volop meedraaien in de selectieprocedure. Bij de Sassenheimse club is dat al jaren de normaalste zaak van de wereld. “Voor andere clubs is het misschien uniek, bij ons niet”, stelt Timmers. “We zijn een toonaangevende club bij de vrouwen. Onze vrouwen spelen op het hoogste amateurniveau en onze opleiding staat hoog aangeschreven. Dat trekt ambitieuze speelsters.”

Ter Leede heeft in alle leeftijdscategorieën meisjesteams. De keuze om bij de jongens of meisjes te spelen laat de club over aan de speelsters zelf. “Het niveau van de jongens ligt hoger, hoe ouder meisjes en jongens worden hoe duidelijker het verschil wordt in fysiek opzicht”, legt Timmers uit. “Voor Rosa, Noa en Iva geldt dat ze nog uitstekend het niveau van de jongens aankunnen. Ze zijn in hun ontwikkeling een stuk verder dan hun leeftijdsgenotjes bij de MO15. Niet voor niets hebben ze alle drie dit seizoen al hun debuut gemaakt bij vrouwen 1. Dat zegt wel wat.”

Rosa van Gool wordt gezien als grootste talent. “Zij maakt ook deel uit van de landelijke selectie”, zegt Timmers. “Voor haar ontwikkeling zou het goed zijn dat ze komend seizoen de overstap maakt naar de JO17.” Voor Timmers maakt het niet uit of hij nu jongens of meisjes traint. “Iedereen is voor mij gelijk. Die meiden krijgen ook zeker geen voorkeursbehandeling. Dat zouden ze ook absoluut niet willen. In veel dingen zijn ze fanatieker dan de jongens.”

Die jongens vinden het inmiddels normaal dat ze meedoen, bij tegenstanders verschijnt wel verbazing op de gezichten als de drie Ter Leede-meisjes het veld opstappen. “Oh, ze hebben meisjes’, hoor ik vaak zeggen. Maar die meisjes blijken verrekt goed te kunnen voetballen.”

Timmers herinnert zich één nare ervaring. “We speelden tegen een team uit Rotterdam. Een aantal spelers daarvan vond het nodig om seksistische opmerkingen te maken. Toen ben ik even naar hun trainer gelopen om te zeggen dat zoiets niet hoort. Daarmee was de kous af.”

De JO15-1 komt uit in de hoofdklasse. De drie Ter Leede-meisjes hebben daar dit seizoen laten zien hun mannetje te staan. “Ze hebben alle drie reuzenstappen gemaakt”, analyseert Timmers. “Rosa is de spelverdeler van het team. Ze leest het spelletje heel goed en weet precies wat nodig is: druk zetten of inzakken.”

“Noa heeft zich uitstekend ontwikkeld tot een veelzijdige verdediger. Ze is een stuk rustiger geworden. Ze is sterk aan de bal en durft nu ook regelmatig in te schuiven.” “Iva is ons verrassingselement. Ze is een rechtsback met een sterke drang naar voren. Als het even kan, zoekt ze de aanval. Ze heeft een goed gevoel voor wanneer ze diep kan gaan. Daarmee verrast ze regelmatig onze tegenstander.”

Timmers, die volgend seizoen vrouwen 2 van Ter Leede traint, denkt dat zijn drie pupillen het ver kunnen schoppen. “Ik ben benieuwd waar hun plafond ligt: Ter Leede 1 of misschien nog hoger, in de eredivisie.”