VV Ter Leede kreeg tijdens het afgelopen paasweekeinde bezoek van de Deense, Duitse, Engelse en Schotse voetbaljeugd. Voor het vierde opeenvolgende jaar fungeerde sportpark Roodemolen in Sassenheim als westelijke locatie voor het Easter Open. “De eerste keer was het nog spannend, inmiddels leven we ‘relaxt’ naar het paasweekeinde toe”, aldus Arjan Timmers.

De toernooiorganisator stoft ieder jaar het draaiboek, dat keurig opgeborgen in de kast ligt, af. “We zijn met alle commissies samen een ingespeeld team. Iedereen weet wat hij en zij moet doen.”

En als er toch een tegenslag is, wordt er razendsnel geschakeld. Zoals Timmers een paar dagen voor het toernooi van dit jaar een telefoontje ontving van de eigenaar van de Foodtruck die tijdens de twee speeldagen voor hamburgers, patat en andere fastfood zorgt. Hij kon dit jaar niet komen, omdat hij zijn Foodtruck in de prak had gereden.

“Toen moesten we op het laatste moment nog van alles regelen. Niet alleen personeel, maar ook apparatuur”, aldus Timmers. “Maar je ziet het, alles is op z’n pootjes terechtgekomen.”

Een toernooi organiseren met de omvang van dat van het Easter Open is een enorme klus, maar door de samenwerking met TVG (Tiny van Gemert) Sports wordt een deel van de organisatie centraal geregeld. “Het Easter Open als toernooi bestaat al twintig jaar”, vertelt Timmers. “Als Ter Leede doen we al een jaar of dertien mee aan het toernooi. Het toernooi heeft zijn oorsprong in het zuiden van het land. Daar speelden wij ook met onze jeugdteams. Een paar geleden vroeg Tiny van Gemert ons of wij interesse hadden om de westelijke variant van het Easter Open te organiseren. Daar hadden wij wel oren naar, omdat we op die manier konden meeliften in een groter geheel.”

“Bovendien past dit toernooi perfect bij onze doelstelling om een groot toernooi te organiseren. We hadden en hebben nog wel andere toernooien, maar die zijn kleinschalig en speciaal voor een bepaalde leeftijdsgroep.”

“Het eerste jaar was best spannend”, vervolgt Timmers. “Je weet niet precies wat er op je afkomt. Een groot voordeel van het Easter Open is dat veel centraal wordt geregeld. De inschrijving van de teams ook. Daar hoef je niet achteraan. Tiny van Gemert heeft een groot netwerk. De teams komen uit Duitsland, Denemarken, Engeland en Schotland. Het internationale karakter spreekt natuurlijk aan.

We hoeven als Ter Leede ook niet voor het onderdak van de buitenlandse ploegen te zorgen. Dat regelen die teams zelf. Het ene team zit in huisjes van Center Parcs, het andere geeft de voorkeur aan een vijfsterrenhotel.” Tijdens de vierde editie van het Easter Open zat Ter Leede helemaal vol. Dat betekende 48 teams. “Dat is het maximum dat we op de zes velden kunnen herbergen”, aldus Timmers. “Zowel wij als Teylingen houdt rekening met het competitieprogramma.”

Desondanks bestaat de kans dat de landelijke spelende teams van Ter Leede wel ‘thuis’ spelen. “Vreemd genoeg heeft die situatie zich nog eerder voorgedaan. Ons eerste heeft voor de vierde keer op rij een uitwedstrijd. Mochten we wel thuis spelen, dan is spelen eind van de middag een mogelijkheid. Dan zitten het eerste en het toernooi elkaar niet in de weg.”

Het programma is volgens Timmers zó ingedeeld dat de buitenlandse teams tijdens het weekeinde tijd en ruimte hebben om toeristische uitstapjes te maken. “We werken het toernooi per dagdeel af. Als een team in de morgen is ingedeeld, is het ’s middags vrij om te doen en te laten wat het wil. Teams plannen dan een bezoek aan bijvoorbeeld de Johan Cruyff Arena in.”