Spelers van Barcelona, Bayern München en Paris Saint Germain op zoek naar paaseitjes. Een niet alledaags verschijnsel. “Bij ons kan het gewoon”, zegt Ton van der Niet lachend. Na afloop van de zaterdagse speeldag van de Superliga dirigeert hij het jonge grut naar de speelplaats achter de kantine van VV Noordwijk.

“Cees wilde per se paashaas spelen”, wijst hij naar Cees Duijndam, met wie hij de Superliga organiseert en die zakjes chocolade paaseitjes uitdeelt aan de Noordwijkse jeugd. “Alleen is het paashaaspak iets te klein voor Cees.”

Van der Niet (56) is al sinds 2004 betrokken bij de allerjongste jeugd van Noordwijk. “Toen mijn eigen kinderen jong waren heb ik wel hogere leeftijdsteams getraind, maar de behoefte om de jeugd van die leeftijd iets te leren had ik niet meer. Ik vind dit veel leuker. We trainen op woensdag een uurtje en op zaterdag werken we ’s morgens de Superliga af.”

Via de Superliga wil Noordwijk de kinderen en hun ouders laten wennen aan een vaste structuur van spelen en trainen. Van der Niet: “Dan is dit nog de makkelijkste vorm, want als hun kroost doorstroomt wordt van de ouders verwacht dat ze ook naar uitwedstrijden gaan.”

Het aantal kinderen is de afgelopen jaren redelijk stabiel. Minimaal veertig, maximaal vijftig. “We spelen in blokken van zes weken. Daarna delen we de kinderen in een nieuw team in. Op zaterdag spelen ze altijd twee wedstrijden.” Het spelen in een shirt van een Europese topclub geeft de onderlinge competitie extra cachet. “We proberen wel met de tijd mee te gaan”, zegt Van der Niet. “In het begin hadden we ook een outfi t van Anderlecht erbij. Twintig jaar geleden was dat een aansprekende naam in het Europese voetbal, nu kent de jeugd Anderlecht niet eens meer. Precies het tegenovergestelde geldt voor Manchester City. Twintig jaar geleden een kleine club, nu top. We kopen de tenues zelf in en kijken daarbij ook naar de kleuren. Vandaar dat Barcelona met een geel uitshirt speelt.”

Van der Niet en Duijndam zijn gestopt met de vaderlandse topclubs. “Daar werden we knettergek van. Er waren jongetjes die weigerden in het shirt van Ajax of Feyenoord te spelen, toen hebben we besloten ze er alle drie maar uit te gooien.”

De Superliga wordt ‘op stand’ afgewerkt, op het hoofdveld van Noordwijk. Van der Niet: “Het is voor ouders de eerste kennismaking met de club. Als je ergens op een bijveld speelt heeft dat minder uitstraling. De club houdt er rekening mee. Tot half elf wordt er geen wedstrijd op het hoofdveld ingeroosterd.”