Ricardo Kieboom (27) is projectleider bij en afkomstig uit het betaald voetbal. Als onderdeel van een team zijn zij onder andere bezig met twee grote projecten. Rugdekking en Blue Vespa zijn twee verschillende projecten, maar met één gezamenlijk doel: mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt helpen aan een baan.

Als oud-speler van Sparta en ADO Den Haag heeft Ricardo de stap gemaakt naar dit werkveld. Via via is hij in contact gekomen met Schouders Eronder. Deze toonde veel interesse en waren opzoek naar iemand die de voetbalwereld kent en maatschappelijk iets wil betekenen. Voor Kieboom was dit een hele mooie combinatie. Met zijn rol als projectleider houdt hij zich bezig met coördineren, mensen aansturen, deelnemers werven en is hij de contactpersoon voor de clubs.

Rugdekking

Rugdekking is een activeringstraject voor jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dit project werkt in samenwerking met betaald voetbalclubs. Dit jaar werken Sparta, Excelsior, Dordrecht, ADO Den Haag en NAC mee aan het project. Dit traject draait met de betaald voetbalclubs, om zo gebruik te maken van de positiviteit rondom betaald voetbal clubs.

“Wij zijn eigenlijk de begeleiders. Wij hebben een team bij elkaar gevormd met allemaal professionals uit het werkveld, die met die jongeren aan de slag gaan. Wij geven begeleiding vanuit de stichting en helpen waar zij tegenaan lopen, met het uiteindelijke doel om hen richting werk te begeleiden. Dit noemen we dreamteam, dat zijn echt de mensen die het in de praktijk doen. “Die mensen die echt constant met de groepen werken, dat zijn in onze ogen echt de professionals. Die maken daarin het verschil.” Daarnaast willen wij de clubs helpen aan nieuwe stewards en verkeersregelaars.

Het uiteindelijke doel is toch echt om de jongeren aan werk te helpen. Dat lukt ons aardig, want we hebben mooie cijfers. Vorig jaar hebben wij 70% aan werk geholpen. Met nadruk op de beveiligingsbranche, want een steward is namelijk een soort verkapt werk als beveiliger.

Blue Vespa

“Bleu Vespa is een traject dat we op dit moment gaan draaien in de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Dit is een pilot waarmee wij aan de slag zijn. De kern is dat wij oude Vespa scooters ophalen in het centrum van Rotterdam en die bouwen we om naar elektrische scooters. Ten eerste omdat het milieu bewust is, de oude scooters hebben extreem veel uitstoot en zorgen voor geluidoverlast. Uiteindelijk hopen we dat we dit kunnen uitbreiden tot een garage in het centrum van Rotterdam”

“Wat ik mooi vind aan dit werk is dat je jongeren echt iets kan bieden”

Trots

“Wat ik mooi vind aan dit werk is dat je jongeren echt iets kan bieden in een mooie dynamiek. In Breda zitten bijvoorbeeld bijna 20.000 mensen op de tribune. Als je als jongere – die vaak wordt vergeten – daar dan in één keer in uniform staat en je wel iemand bent, dan zie je die jongeren echt groeien.”

“Die jongeren zijn enorm trots dat zij daar mogen werken en bij een club horen. Dit maakt ons als stichting zijnde, maar ook zeker als mij zelf gewoon heel erg trots op hetgeen wat wij mogen doen. Excelsior en NAC zijn twee clubs waar wij mee samen werken. In de wedstrijd Excelsior – NAC zie je deze jongeren dan terug. Het is heel leuk en hartstikke gaaf om die jongens te zien. Wij als organisatie vinden dat leuk en de jongeren zelf ook.”

Toekomst

“Uiteindelijk willen wij met Rugdekking internationaal gaan draaien. Wij zijn nu aan het onderzoeken of daar mogelijkheden in zijn. Vorig jaar zijn we begonnen met drie clubs en dit jaar met vijf. Zo willen wij naar zeven gaan en langzamerhand doorgroeien tot internationaal. Bijna alle clubs hebben hetzelfde probleem dat er een te kort aan mensen is, vooral in de beveiligingsbranche. Dus wij kunnen daar heel goed in faciliteren.”