Met een selectie die op veel plaatsen is gewijzigd is Smitshoek begonnen aan een nieuw seizoen in de hoofdklasse. De Barendrechters kozen er bewust voor om te investeren in ervaring en kwaliteit. Daarmee moet sneller dan afgelopen seizoen het klassebehoud zijn veiliggesteld.

Trainer Richard Middelkoop omschrijft de voorbereiding als ‘lastig’. “We hebben niet één keer in dezelfde samenstelling kunnen spelen”, wijst hij op het grote aantal blessuregevallen. De terugkeer van de langdurig geblesseerden Joey Kleijn en Noah de Nijs laat nog even op zich wachten. “Van Joey is dat een tegenvaller, want die hadden we eigenlijk al terugverwacht. Zijn rentree staat nu voor oktober gepland.”

Maar Middelkoop werd tijdens de oefencampagne met meer tegenslagen geconfronteerd. Oud-ADO-prof Leroy Resodihardjo raakte geblesseerd en kon nauwelijks speelminuten maken. “Het liefst werk je als trainer natuurlijk met een complete selectie tijdens de voorbereiding”, reageert de oefenmeester. “Zeker als je zo veel nieuwe spelers moet inpassen als wij, maar sommige dingen heb je nou eenmaal niet in de hand.”

Smitshoek zocht het vooral in ervaren versterkingen. Spelers die hun sporen elders hebben verdiend. Van ASWH kwam doelman Stef Doedee, die onder de lat de naar Denemarken vertrokken Mike van de Wijngaart vervangt, van Scheveningen Leroy Resodihardjo. Ook Vincent Verbond (30) en Stefano Goncalves (32) zijn spelers met veel ervaring. Vier van de zeven aanwinsten zijn dertig jaar en ouder, zes aanwinsten zijn boven de 25 jaar. Dat is een forse koerswijziging ten opzichte van andere jaren, waar doorstroming van de eigen jeugd centraal was gesteld.

“Dat is nog steeds een belangrijk facet”, geeft Middelkoop aan. “Maar afgelopen seizoen is gebleken dat de jeugd niet goed genoeg was om een heel seizoen goed te presteren. Een groot gedeelte is ook vertrokken. De volgende lichting talenten laat nog even op zich wachten. Daarom hebben we nu bewust gekozen voor ervaren spelers en een kleinere selectie.”

Daarbij keek Smitshoek vooral naar een kwalitatieve invulling van de ‘as’. “Met Stef, Leroy, Vincent en Stefano hebben we daar veel kwaliteit lopen”, verzekert Middelkoop

Van Rijsoord nam Smitshoek Darlison Gerardus over. “Darlison is een prima rechtsback”, aldus Middelkoop. Gerardus promoveerde met Rijsoord naar de hoofdklasse, maar koos toch voor Smitshoek. “Ik zie Smitshoek als een sportieve promotie. Bij Rijsoord zijn een aantal steunpilaren vertrokken. Ik had overigens mijn keuze al gemaakt toen we met Rijsoord promoveerden.”

Voor Gerardus wordt het de derde keer dat hij in de hoofdklasse uitkomt. Eerder deed hij dat met FC ’s-Gravenzande en Rijsoord. In beide gevallen degradeerde hij in het eerste seizoen. “Driemaal is scheepsrecht, toch?” reageert hij. “De situatie van ’s-Gravenzande en Rijsoord laat zich niet vergelijken met die van Smitshoek. Hier loopt heel veel ervaring en kwaliteit. Ik wil me graag verder ontwikkelen. Ik weet zeker dat ik enorm veel kan leren van iemand als Leroy.”

Voor Gerardus is het doel duidelijk: wegblijven van de laatste plaatsen. Middelkoop: “We zullen vijf, zes wedstrijden nodig hebben om de juiste balans te vinden. Tegelijkertijd moet je wel je punten vergaren.”