SV Bolnes is voor de toekomst een unieke samenwerking aangegaan met de stichting The Motivated Academy Rotterdam. De Ridderkerkse club wordt voor TMAR de uitvalsbasis voor haar sociaal maatschappelijke activiteiten, waarvan de club ook maximaal profiteert.

Direct gevolg is dat TMAR komend seizoen met een eigen team onder de paraplu van Bolnes meedoet aan de standaardcompetitie op zondag. “Het levert voor beide partijen een win-win situatie op”, zegt John Luijendijk, secretaris van TMAR, over de samenwerking. Eind juni ondertekenden vertegenwoordigers van club en stichting het convenant.

Het betreft een langdurige samenwerking. “We waren al een tijdje op zoek naar een locatie”, vervolgt Luijendijk (57). “Een locatie die paste bij ons activiteiten en geschikt was voor stagewerkplaatsen om onze cliënten op te leiden. Bolnes heeft een complex waar veel onderhoud aan gepleegd moet worden. Je begrijpt dat een locatie van een club met een relatief nieuw complex minder geschikt was geweest.”

De in Oud-Beijerland woonachtige Luijendijk is met André Tooi één van de initiatiefnemers van de Stichting Goal. De oud-speler van De Musschen, Excelsior en OSV Oud-Beijerland richt zich daarbij speciaal op re-integratie van ex-gedetineerde. “Wij gebruiken voetbal als basis voor die jongens om hun leven op een goede manier op te pakken. Ik vind dat iedereen recht heeft op een tweede kans in het leven. Wij helpen ze daarbij een handje door ze uit hun oude omgeving te halen. Daardoor is de kans dat ze in herhaling vallen minder groot.”

Tot voor kort zochten Luijendijk en Tooi naar clubs die de getalenteerde spelers onderdak konden en wilden geven. “Dat doen we nog steeds, maar door de samenwerking met Bolnes hebben wij een extra mogelijkheid om jongens te begeleiden.”

Het voetbalproject van GOAL maakt onderdeel uit van een grotere stichting (TMAR), dat in totaal vier stichtingen bevat. “Alle stichtingen richten zich op de sociaal maatschappelijke kant van de re-integratie in de samenleving. “Het gaat om schoolverlaters of mensen die op een andere manier de weg in de maatschappij zijn kwijtgeraakt. Al onze projecten zijn er op gericht om te zorgen dat ze weer aansluiting krijgen. We geven sport- en spelclinics, workshops, we begeleiden, opleiden en herleiden scholieren, migranten en (ex-) gedetineerden naar werk.”

Steve Ebicilio, voorzitter van TMAR, is de trainer van het op zondag uitkomende elftal. “Hij heeft diploma’s en ruime ervaring”, aldus Luijendijk. “We hebben een selectie van 21 spelers, stuk voor stuk spelers die dus onderdeel uitmaken van het project. We trainen twee keer in de week. Het zijn spelers die over het nodige talent beschikken. Liever hadden we hoger ingestapt dan de vierde klasse, maar zo zijn nu eenmaal de regels van de KNVB. Ons doel is wel om zo snel mogelijk naar een hoger niveau door te stoten.”

Bolnes wordt volgens Luijendijk ook fl ink wijzer van de samenwerking. “Wij als TMAR gaan Bolnes in allerlei facetten ondersteunen. Dan moet je denken aan het schrijven van een jeugdplan, het vinden en opleiden van vrijwilligers, sportkader, trainers en sportmotivatoren, het opleiden van jeugdspelers, doorstroming van de eigen jeugd en scouting voor het eerste elftal.”