rijnmond-vvar-barendrecht

“Eerst aannemen, dan passen”, klinkt het uit de mond van Andrew Thomas. De trainer van de RVVH-vrouwen is initiatiefnemer van de Vrouwen Voetbal Academie Rijnmond. In januari ging de meisjesacademie op het terrein van RVVH van start.

Thomas traint iedere zondag twee groepen. Van kwart voor elf tot kwart voor het twaalf is het de beurt aan meisjes van dertien tot en met vijftien jaar, van twaalf tot één neemt hij met speelsters van RVVH 1 een uur lang de groep van zestien jaar en ouder onder handen.

“We hebben zo’n twaalf meiden, we willen rustig beginnen”, zegt Thomas. “Ons doel is klasjes van maximaal tien meiden. Dan krijgt iedereen voldoende aandacht.” Het gaat om individuele talentontwikkeling. “We zijn alleen maar bezig met techniek. Stoppen, dribbelen, veel passvormen. Facetten van het spel die tijdens een reguliere training wel aandacht krijgen, maar te weinig.”

Thomas richtte de Vrouwen Voetbal Academie Rijnmond (VVAR) op in de gedachte een platform te bieden voor meisjes die talentvol zijn en ook verder willen ontwikkelen. In Rotterdam en omstreken zijn zo’n duizend voetballende meisjes. “Er zijn hier een aantal toonaangevende vrouwenclubs, zoals Excelsior/Barendrecht, SSS en wij. De Feyenoord Girls Academy is er bij gekomen, maar een voetbalacademie als deze was er nog niet.”

Thomas mikt met VVAR op speelsters van vooral de kleine clubs. “De praktijk leert dat meisjes minder makkelijk overstappen naar een hoger spelende club. Ambitieuze meisjes zijn er genoeg. Wij bieden extra trainingen aan naast de reguliere trainingen die de meisjes bij hun eigen club hebben. Het doel is niet om als RVVH nieuwe speelsters te lokken. Doel van de academie is om het algemene niveau te verbeteren.”

Thomas was aanvankelijk niet enthousiast over meisjesvoetbal. Dat veranderde toen zijn dochter, die inmiddels speelt bij de Feyenoord Girls Academie, ging voetballen. “Ik merkte dat de drive om beter te worden heel groot was bij meisjes. Het leuke aan meisjes trainen is dat je in korte tijd enorme progressie kan maken. Tussen het begin en het eind van het seizoen zit vaak een wereld van verschil. Daar kijk je echt van op.”

Thomas (44) was hoofdtrainer bij CKC in Rotterdam-Kralingse Veer, maar stapte twee seizoenen geleden over naar RVVH dat net naar de topklasse was gepromoveerd. “We hadden verwacht dat we een zwaar seizoen tegemoet zouden gaan, want de topklasse is het hoogste amateurniveau. De eerste wedstrijd verloren we met 4-0, maar daarna wonnen we van Eindhoven. Uiteindelijk werden we knap vijfde.”

Ook dit seizoen draait RVVH goed. Thomas verlengde onlangs zijn contract met een derde jaar. “Omdat we op een hoog niveau spelen is het vaak goed zoeken naar nieuwe speelsters. Tom Westerink doet de scouting en struint de velden af naar talent. We hebben aardig in de kaart wat er in deze regio rondloopt, maar meiden zijn anders dan jongens. Er moet eerst wel wat water door de Rijn lopen voordat ze hun team inruilen voor een andere club.” De Vrouwen Voetbal Academie Rijnmond zou een opstap kunnen zijn voor talentvolle meisjes naar RVVH. Thomas: “Of naar ADO, Excelsior of Feyenoord. Als meiden willen investeren in zichzelf dan kunnen ze dat bij ons doen. RVVH staat de trainingslocatie ter beschikking, maar de academie staat verder los van de club.”

Meer informatie over RVVH? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.