RVVH raakt zijn markante hoofdveld kwijt. Met ingang van 2022 huist op Ridderkerkse historisch voetbalgrond het Gemini College. Het nieuwe hoofdveld van RVVH komt achter het clubhuis te liggen waar deels het tweede veld ligt.

De politiek in Ridderkerk besloot in juni voor een herinrichting van het sportpark Ridderkerk te kiezen. “De bouw van de school hangt al jaren in de lucht”, zegt RVVH-voorzitter Mario Papavoine. “Het maakt onderdeel uit van een het zogenaamde Integrale Accommodatie Plan. Er zijn de afgelopen jaren allerlei varianten voorbij gekomen. Eén daarvan was zelfs een verhuizing naar sportpark Reijerpark. Door woningbouw is die variant afgevallen. Heel veel te zeggen hadden wij niet, want de velden liggen op grond van de gemeente. De opstallen zijn ons eigendom, het terrein erom heen niet.

RVVH wordt wel gecompenseerd voor het verlies van het hoofdveld. Er wordt een nieuw kunstgrasveld aangelegd aan de zijkant van het clubhuis dat moet uitgroeien tot het nieuwe hoofdveld. “We hadden vijf velden en anderhalf trainingsveld”, vertelt Papavoine. “Dat worden er straks vier plus drie halve kunstgrasvelden die geschikt zijn voor wedstrijden van de pupillen. Daarnaast krijgen we nog twee kunstgrasvelden. Al met al neemt de bespeelbaarheid toe.”

PIJN
Dat neemt de pijn niet weg van het verdwijnen van het huidige hoofdveld waar RVVH-geschiedenis werd geschreven. “De hele beplanting en bebossing, die zo typerend zijn voor het beeld, raak je in één klap kwijt. Dat heb je niet zo maar terug op het nieuwe hoofdveld. Dat moet je eerst geplant worden en dan nog groeien.”

Ook moet RVVH afscheid nemen van de karakteristieke tribune. Volgens Papavoine is het niet mogelijke de tribune te verplaatsen. “We kunnen ‘m niet demonteren en bij het nieuwe hoofdveld weer in elkaar zetten. Hij gaat gesloopt worden.”

De tribune bood plaats aan vierhonderd toeschouwers. Maar heel zelden waren alle plaatsen bezet bij de thuisduels van RVVH 1, dat de afgelopen jaren afzakte naar de eerste klasse. “Als het regende, zat ie vol, anders zitten er hooguit 150 man op”, reageert Papavoine. “De publieke belangstelling is afgenomen. Bij veel andere clubs en ook bij ons. Met zevenhonderd man was de wedstrijd tegen Rijsoord ons best bezochte wedstrijd.”

De club heeft nog besluit genomen over de bouw van een nieuwe tribune. “Dat hangt ook af van het bedrag dat we van de gemeente ter compensatie ontvangen. Onze voornaamste doel zal straks zijn om weer een goede sfeer op te bouwen rond het nieuwe hoofdveld.” De herinrichting van het sportpark wordt in drie fases voltooid. Eerst worden de nieuwe velden van RVVH aangelegd. Dat gebeurt aan het einde van dit seizoen. Pas als die velden er liggen, gaat het hoofdveld eruit.

Het is de bedoeling dat in het derde of vierde kwartaal van 2020 met de bouw van het Gemini College wordt begonnen. Papavoine: “Wij hebben er bij de gemeente op aangedrongen de overlast zo veel mogelijk te beperken.”