rijnmond-rijsoord-ruud-schmidt-barendrecht

Een grotere straf voor hem is niet denkbaar: toekijken als toeschouwer bij Rijsoord 4. Ruud Schmitt brak onlangs zijn sleutelbeen op drie plaatsen en is daardoor tien à twaalf weken uit de roulatie. “Ik heb uitgerekend dat ik het slot van de competitie nog kan meemaken.”

Schmitt (52) was net terug van een kruisbandblessure. Opgelopen op het door hem zo verfoeide kunstgras. “Wat mij betreft verbieden ze dat plastic”, toont hij zich allesbehalve een fan. “Op gras heb ik niet of nauwelijks last gehad van blessures. Mijn knie bleef op kunstgras staan. Ik ging naar rechts en mijn knie niet. Ik wist meteen dat het mis was.”

Waar veel voetballers van zijn leeftijd de Pijp aan Maarten hadden gegeven, ging hij vol voor zijn revalidatie. “Vijf, zes keer in de week. Het was niet altijd even makkelijk, maar ik wist waar ik voor deed: ik vind voetballen zo’n leuk spelletje. Het is geen leuker tijdverdrijf dan dat. Op mijn oude dag in een stoel zitten kan later nog lang genoeg.”

Nu maakt Schmitt ook deel uit van een bijzonder elftal. Rijsoord 4 mag dan officieel een recreantenelftal zijn, het niveau waarop wordt gespeeld (reserve derde klasse) is dat zeker niet. “We spelen vaak tegen tweede teams. Jonge gasten. Die doen een serieuze en uitgebreide warming-up. Onze warming-up bestaat uit drie keer elkaar de bal overspelen of een sigaretje. We spelen ons in de wedstrijd wel warm.”

Gelikter is wel de kleding waarin Rijsoord 4 zich voortbeweegt. Schmitts’ bedrijf, rederij De Jong, heeft het team in het nieuw gestoken. “We zijn ook al jaren business club-lid bij Rijsoord. Ik geloof al twintig jaar”, zegt de financieel-directeur. “Ik ben jaren penningmeester geweest van de businessclub. Wij vinden het als bedrijf belangrijk dat onze spelers zich in hun vrije tijd op een goede wijze kunnen ontspannen. Bij ons gaat het werk 24/7 door. We steunen meer clubs in de regio. Rozenburg doen we ook.”

Meer informatie over Rijsoord? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.