rijnmond-rijsoord-barendrecht

Rijsoord mag dan in het clublogo een kraai hebben staan, maar die kraai zou zo maar vervangen kunnen door een pitbull. De huidige hoofdmacht bijt zich in een tegenstander vast om niet meer los te laten. Met die instelling lonkt zelfs handhaving in de hoofdklasse.

Dat werd ruim een half jaar geleden niet voor mogelijk gehouden: bij de start van het seizoen was Rijsoord degradatiekandidaat nummer één en toen de ploeg daar een serie op liet volgen met vier punten uit acht wedstrijden schreven veel critici de promovendus voor een langer verblijf in de hoofdklasse al af.

Maar zie daar, Rijsoord richtte zich op, maakte zich onder leiding van de nieuwe trainer Marco van Rijn, die Steef Buijs opvolgde, een nieuw systeem eigen. Inmiddels is directe handhaving dichterbij dan degradatie.

“Je kan wel zeggen dat we ons opnieuw uitgevonden hebben”, zegt Berry de Groot. “De sfeer is altijd goed geweest in de ploeg, ook toen het nog niet goed draaide. Die sfeer hebben we kunnen omzetten in het veld. We spelen een realistische tactiek die ons op het lijf geschreven is. Linies kort op elkaar en van daaruit tot voetballen komen.”

“We spelen met een kerstboom”, legt ploeggenoot Stephan Ooms uit. “We krijgen vaak te maken met ploegen die meer individuele kwaliteit hebben. Dan is aanvallend voetbal leuk, maar ook meteen kamikaze.”

“Onlangs stond in de krant dat we een vechtmachine zijn geworden. Dat vond ik wel een mooi compliment, zeker voor een ploeg die nog niet zo lang geleden als lelijk eendje van de hoofdklasse werd gezien”, aldus de Groot.

Het is vooral de houding van de spelers die De Groot aanspreekt. “We stralen nu ook iets uit van: kom maar op. Dat sluit goed aan bij de manier waarop ik er over denk. Namen zeggen mij niks, ik stap altijd het veld op met het idee ‘laat maar komen, laat maar zien dat je beter bent’. Onze opdracht is om zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. Hoe langer dat lukt hoe groter de kans op succes. Bij tegenstanders slaat gaandeweg de wanhoop toe als het gebeuk op onze muur niets oplevert. Dan moeten wij toeslaan. De wedstrijd tegen AZSV was daar een mooi voorbeeld van. Voor rust hadden zij de bal, zonder veel kansen te creëren. In de tweede helft gingen we erover heen.”

Volgens Ooms is het geloof bij de spelers weer helemaal terug. “Er is afgelopen zomer natuurlijk wel wat gebeurd. Er zijn vijf, zes basisspelers vertrokken. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe spelers gekomen, maar het team was met veel twijfels omgeven. Als speler ben je natuurlijk niet doof. Je hoort ook wat er gezegd wordt over Rijsoord, dat we op zeker gaan degraderen.”

Voor Ooms was dat geen reden om er vanaf de eerste minuut niet in te vliegen. “Ik heb eindelijk een basisplaats en daar heb ik een tijdje op moeten wachten. Dat was mijn grote doel. Ik ben lang een soort van twaalfde man geweest. Ik kwam altijd wel aan de nodige speelminuten, er zijn altijd wel blessures of schorsingen, maar je wilt bij de eerste elf horen.”

Dat doet Ooms nu, al is dat wel als linksback. Voor een rechtsbenige speler doet dat vreemd aan. “Dat valt wel mee, hoor. Zeker in het systeem dat wij spelen kan het goed”, verzekert hij. “Het is ook niet weer zo dat dat linkerpootje erbij hangt. Het is meer dan een chocoladebeen.”

Ooms wil zich maar wat graag handhaven met Rijsoord. “Ik zie dat als een grotere prestatie dan de promotie van vorig seizoen.” Hij zet een extra stapje in de wetenschap dat dit zijn laatste seizoen bij de Kraaien is. De 31-jarige verdediger verlaat het Kraaiennest. “Waarheen weet ik nog niet. Er is hier en daar wat interesse, maar het is een mooi moment om te vertrekken. Een einde van een tijdperk is in zicht.”

Daarmee doelt hij op de kern van het elftal dat vijf seizoenen het gezicht van Rijsoord vormde. Voor De Groot (33) speelt dat ook. “Zeker in combinatie met de situatie thuis. Ik word over een tijdje voor de tweede keer vader. In dat gezinsleven moet voetbal wel passen. Er is interesse van twee andere hoofdklassers en een club op een lager niveau. Daar voel ik me best gevleid door.”

Meer informatie over Rijsoord? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.