Rijnmond-Westland-Richard-Langeveld-Quintus

Zoals een echte ‘Hagenees’ betaamt, heeft Richard Langeveld zijn ‘bekkie’ wel bij zich. “Het is altijd even afwachten hoe mensen daarop reageren”, zegt hij over de kennismaking bij Quintus. “Ik geloof niet dat ze hier steil achterover vielen. Kwintsheul is de andere kant van de wereld niet. Ze zijn wel wàt gewend.”

Afgaande op zijn verleden als trainer zou de samenwerking tussen de 56-jarige trainer en de Westlandse zaterdagvierdeklasser wel eens drie jaar kunnen gaan duren. Bij zijn vorige clubs waar hij als hoofdtrainer werkte – Quick Steps en GDA in Den Haag en Full Speed uit Delft – hield hij het telkens drie seizoenen vol.

“Blijkbaar is drie jaar mijn houdbaarheidsperiode”, gniffelt de oefenmeester. En serieus: “Ik heb bij GDA en Full Speed de gelegenheid gehad om iets op te bouwen. Dat was niet zonder succes. Bij Quick Steps zijn we kampioen geworden, bij GDA en Full Speed hebben we de nacompetitie gehaald.”

Hij weet ook dat Quintus al jaren probeert uit de vierde klasse te komen. “Het lukt steeds niet, hopelijk kan ik daar met deze groep verandering in brengen. Het voelt niet als druk, ik zie het meer als uitdaging.”

Aansporen hoeft hij zijn jonge spelersgroep niet. “Wat mij meteen opviel was het grote enthousiasme en gretigheid waarmee die jongens trainen en een wedstrijd spelen. Dat is heerlijk voor een trainer. Ze willen op dinsdag, donderdag en zaterdag het gras opvreten. Ik moet ervoor zorgen dat de organisatie en veldbezetting intact blijft, dat er balans en evenwicht zit in het elftal en dat we niet als kippen zonder kop ten aanval trekken. Enthousiasme en gretigheid is goed, maar het moet niet leiden tot overmoed.”

Hij kan wellicht ook wat eigen Haagse branie toevoegen aan het spel. “De jus op de maaltijd, wie weet. Ik hou wel van een beetje brutaliteit en lef in het veld. Respect hebben voor je tegenstander is goed, ontzag is overbodig. Dat is wel een boodschap die ik heb overgebracht.”De vierde klasse is dit seizoen een aantrekkelijke competitie, meent hij. “Voor ons is het interessant omdat we niet meer de enige Westlandse club zijn. MSV’71 is erbij gekomen, Maasdijk ook. Dat levert mooie affiches op.”

Quintus start, zo weet Langeveld ook, zeker niet als grote favoriet voor het kampioenschap. “Houtwijk heeft zich fl ink versterkt en BMT is er van de zondag bijgekomen. Onze rol is die van outsider. Het is ook weer niet zo dat we ‘moeten’ promoveren. Doel dit seizoen is te groeien naar een niveau waardoor het in de nabije toekomst mogelijk maakt de stap te maken.”