Rijnmond-Richard-Kaijenbosch-werkt-aan-nieuw-Maasdijk

Op de puinhopen van vorig seizoen moeten trainer Richard Kraijenbosch en Maasdijk bouwen aan een nieuw elftal. Dat doet de vierdeklasser na de degradatie met een mix van jeugd en oudgedienden, die hun club wel trouw bleven of te hulp schoten.

Tijdens zijn vakantie schoten de beelden van afgelopen seizoen meerdere malen door zijn hoofd. Voor Kraijenbosch draaide zijn debuutjaar als trainer uit op een nachtmerrie. Nadat hij het seizoen ervoor nog speler was geweest, nam hij de ploeg vorig jaar zomer over van Patrick Fieret, die in Maasdijk de functie van hoofd jeugd opleidingen ging bekleden.

“Ook ik had een heel andere voorstelling van het seizoen”, kijkt hij terug. “Er stond in mijn ogen een meer dan derde klasse-waardige selectie. Een elftal dat eerder omhoog dan naar beneden moest kijken.”

Die spelers bleken echter geen team. “Buiten het veld was het allemaal uitstekend. Daar kon iedereen het goed met elkaar vinden, binnen de lijnen was het geen eenheid. De bereidheid om voor elkaar te knokken was er niet.”

Toch waren er gaandeweg het seizoen genoeg kansen om aan de greep van de degradatiestrijd te ontsnappen. “We hebben ook wel heel veel pech gehad”, stelt Kraijenbosch vast. “Ballen op de paal of lat, doelpunten tegen in blessuretijd, waardoor we wedstrijden verloren of gelijkspeelden. Op een gegeven moment dachten we dat die gifbeker helemaal leeg moest zijn, maar elke keer bleek er weer een druppel uit te komen. Het was vechten tegen de bierkaai.”

De degradatie naar de vierde klasse leidde vervolgens tot een uittocht. Volgens Kraijenbosch ontstond een ‘sneeuwbaleffect’. Maar liefst tien spelers zochten hun heil elders of stopten. “De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een aantal jongens al had aangekondigd te vertrekken voordat de degradatie een feit was, maar er waren ook spelers voor wie het aanleiding was de club de rug toe te keren. We waren met nieuwe spelers in gesprek om bij ons te komen spelen, maar die hadden na de degradatie geen interesse meer. Al met al berokkende de degradatie ons heel veel schade.”

Op de puinhopen van het seizoen moesten Kraijenbosch en Maasdijk een nieuwe selectie formeren. Dat was geen sinecure, omdat dus tien van de zestien spelers uit de selectie waren verdwenen. “Er was ook een groep die heeft gezegd: wij blijven en voelen ons verantwoordelijk omdat wij dit zelf hebben veroorzaakt. Daarnaast heeft een aantal trouwe krachten, oud-spelers van het eerste, die in een lager elftal, zich weer beschikbaar gesteld. Clubjongens die in zagen dat hun hulp nodig was.”

Onder anderen Marc van Vliet, Martin de Zeeuw en Jack Gardien stelden hun diensten beschikbaar aan Maasdijk 1. “Ze hebben ook in de derde klasse gespeeld.”

Uit dat mengelmoesje moet het nieuwe Maasdijk ontstaan. In een afdeling die vooral onbekende tegenstanders herbergt. De derby’s met Lyra en Naaldwijk zijn ingeleverd voor een onderonsjes met Quintus en de buren van MSV’71.