rijnmond-rvvh-remco-buist-barendrecht

Als hij komende zomer voor het eerst het blauwwitte shirt van RVVH over zijn hoofd trekt, voelt dat voor Remco Buist vertrouwd. Na vier seizoenen is de lange Ridderkerker terug bij de club, waarmee hij naar de topklasse promoveerde en waaruit hij degradeerde.

“RVVH heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehouden, al voetbalde ik elders”, zegt Remco Buist. Toen RVVH hem benaderde voor een terugkeer stond hij er dan ook meteen voor open. “De club ligt om de hoek. Vijf minuten op de fiets en ik ben er. Ideaal.”

Ideaal, omdat Remco Buist bezig is zichzelf om te scholen. Hij werkt nu nog als onderhoudsmonteur van motorjachten, maar die baan combineert hij met een opleiding op de Pabo. Hij wil graag meester worden. “Het is de echte Pabo, maar dan in deeltijd”, legt hij uit. “De opleiding duurt vier jaar en ik ben dus geen zij-instromer. Als ik mijn propedeuse haal heb ik mijn onderwijsbevoegdheid en kan ik voor de klas komen te staan. Ik kijk er echt naar uit. Werken met kinderen heb ik altijd leuk gevonden. Ik gaf bij ons bedrijf al rondleidingen voor de schooljeugd.”

Met twee kleintjes thuis, die hun aandacht nodig hebben, is er de laatste jaren veel veranderd in het leven van Buist. Voetbal staat niet meer op één. “Maar ik ga er nog wel steeds vol voor”, benadrukt hij. “Maar drie keer trainen in de week zit er met mijn weekprogramma niet meer in.”

Hij speelde twee seizoenen bij SteDoCo in Hoornaar. “Het eerste seizoen onder Frans Adelaar als trainer was fantastisch, want we promoveerden naar de derde divisie.”

Vier keer op en neer rijden naar Hoornaar werd voor hem echter een steeds grotere opgave. Vandaar dat hij het dichterbij huis zocht: Heinenoord pikte hem op. Bij de dorpsclub is hij bezig aan zijn tweede seizoen. De prestaties vallen tegen. “We hebben de kwaliteit om bij de eerste vijf te eindigen, voorlopig moeten we eerder naar beneden dan naar boven kijken. Ook vorig seizoen presteerden we veel minder dan verwacht. Ik hoop dat we ons dit seizoen nog kunnen oprichten.”

Buist maakte in jonge jaren deel uit van het succesvolle Bolnes, dat van de vijfde naar de eerste klasse opstoomde. Ook bij RVVH werd hij onder trainer Giovanni Francken een belangrijke speler. Toch verliet hij na de degradatie uit de topklasse de club. “Ik was het niet eens met sommige zaken. Ik liet me te veel leiden door emotie, zeg ik nu achteraf. Dat soort dingen gebeuren. Ik ben blij dat ik nu weer terug ben. Ik hoop straks van waarde te kunnen zijn voor het elftal.”

Hij wordt bij Heinenoord regelmatig gebruikt als spits, maar bij RVVH heeft men andere plannen met Buist. “Ik moet vanuit het middenveld voor diepgang zorgen. RVVH heeft bovendien al een goede spits met Brendon Könemann. Ik ben echt gehaald als middenvelder.”

Hij mag 31 jaar zijn en er doordeweeks een drukke agenda op nahouden, de één meter 93 lange Buist verzekert dat RVVH er een supergemotiveerde speler bij krijgt. “Veel jongens van achter in de twintig zijn al gestopt of denken daaraan. Nou, dat is mijn hoofd nog niet voorbijgekomen. Ik ben hartstikke fit en gemotiveerd.”

Meer informatie over RVVH? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.