Voor Zuidland komt zaterdag een einde aan een lang seizoen. Als de club van voorzitter Dave Chong in de finale van de nacompetitie Rozenburg verslaat, heeft interim-trainer Aad Andriessen de drenkeling definitief gered.
Andriessen werd acht wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie aangesteld om de ontslagen Peter de Haan tijdelijk op te volgen. Bij zijn aantrede stond Zuidland er in de tweede klasse D beroerd voor.

De reanimatiepogingen van de oud-prof van Sparta, vorig seizoen trainer op sportpark Groot Nibbeland, hadden succes. Na het 3-2 verlies bij Sparta op 23 maart werd niet meer verloren.
De nacompetitie kon net niet worden ontlopen, maar inmiddels is Zuidland aangekomen bij de laatste halte van die nacompetitie. Zaterdag werd in Rotterdam VVOR vakkundig op zij gezet. Op sportpark De Venhoeve toonden de pupillen van Andriessen veerkracht, want na een 1-0 achterstand werd het 1-3 via treffers van Leon van der Steen (2) en Ayrton Verlaan, die in de slotfase de winst veiligstelde.

“We zijn nog steeds niet zeker van handhaving, want we kunnen nog altijd degraderen”, stelde Andriessen na de winst in Rotterdam-Oost. “De reeks die we hebben neergezet is geen garantie dat het ook een happy-end wordt. Ja, we hebben een lange weg afgelegd, zeker als je weet waar we vandaan komen, maar uiteindelijk draait het allemaal om de wedstrijd tegen Rozenburg. Het kan nog altijd mislukken.”

Andriessen, die bij Zuidland in een soort Engels model werkt – René Rapmund verzorgt de trainingen, de voormalig verdediger observeert en houdt de grote lijnen in de gaten – heeft vanaf het begin dat hij op Groot Nibbeland terugkeerde de spelers duidelijk gemaakt dat hij van iedereen optimale inzet verwacht. “Anders kan ik ze niet gebruiken.”

Hij moest, vooral in het begin, inpraten om zijn spelers. Dat was nodig om het zelfvertrouwen bij te spijkeren. “Dat was heel, maar heel ver te zoeken.”

“Ik wist dat deze ploeg heus wel kon voetballen. Het verbaasde mij dat ze zo laag stonden. Vorig seizoen waren we met vrijwel dezelfde ploeg vijfde geworden.”

De finale tegen Rozenburg wordt gespeeld op het veld van GHVV’13. “Nog één keer aan de bak, dan kunnen de jongens op vakantie”, aldus Andriessen.