rijnmond-velo-ramon-ripson-westland

Ramon Ripson (28) heeft een indrukwekkend voetballeven achter de rug. De in Wateringen getogen middenvelder begon bij VELO en was daarna in de jeugd van Ajax en ADO Den Haag actief. Via Westlandia kwam hij terug bij VELO, de ambitieuze hekkensluiter van de eerste klasse B.

Als Ripson de vraag krijgt waarom het uiteindelijk niet tot een avontuur in het betaalde voetbal is gekomen, komt hij met een ontboezeming die zijn bescheiden karakter onderstreept. “Ik ben niet iemand die mezelf altijd op de eerste plaats zet”, vertelt de twintiger. “Om als prof te slagen, moet je voor jezelf opkomen en soms ook egoïstisch zijn. Ik kan best mijn woordje doen maar heb gewoon niet de hardheid die het betaalde voetbal vraagt. Ik heb een mooie loopbaan in het amateurvoetbal gehad en ben daar ook heel tevreden over.”

Als talentvolle jongen maakte Ripson in elk geval veel vlieguren bij Ajax en ADO Den Haag. Hij schaafde veelvuldig aan zijn techniek en was vanaf zijn twintigste een opvallende verschijning op het middenveld van Westlandia. “Bij ADO Den Haag kwam ik niet verder dan het eerste amateurelftal en toen ben ik naar Westlandia gegaan”, vervolgt de middenvelder. “Westlandia is qua niveau de beste amateurclub in de buurt van Wateringen, de plaats waar ik ben blijven wonen. Ik heb zeven goede jaren gehad in Naaldwijk maar vond het mooi om weer bij mijn oude cluppie te komen. Ik ben een echte VELO-jongen en zie dat de vereniging langzaam stappen maakt.”

De jeugdtrainers in Wateringen stuwen hun pupillen steeds meer op vakkundige wijze naar grote hoogte, weet Ripson. Hekkensluiter of niet; het is niet meer zo dat ze bij VELO angstig hoeven op te kijken naar het nabijgelegen Westlandia. “Vroeger was het verschil echt groter”, vervolgt de man die als planner bij een internationaal verhuisbedrijf werkzaam is. “Westlandia ligt nog wel duidelijk voor, maar bij VELO is steeds meer een winnaarsmentaliteit gaan heersen. VELO is een gemoedelijke club waar steeds meer aandacht voor presteren is gekomen. Dat is ook helemaal niet  vreemd, want mannen uit Wateringen hebben een behoorlijke portie lef.”

Grinnikend vertelt Ripson dat hij wel kan genieten van de bluf van zijn plaatsgenoten. Ook aan strijdvaardigheid ontbreekt het de Wateringers niet. “We hebben heel wat jongens die van wanten weten en op het middenveld voeg ik loopvermogen en inzicht toe”, zegt Ripson. “Ik heb een goede conditie en ik denk dat mijn pass ook wel in orde is. Ik ben een echte middenvelder die op verschillende posities kan functioneren. Maar het liefst speel ik toch als schaduwspits, daar ben ik het meest in mijn element. Ik vind het heerlijk om lekker gaten in te duiken en meters te maken voor het team.”

Met zijn allitererende naam zou Ripson uitermate geschikt zijn als hoofdpersoon van een spannende voetbalstrip. Het heeft wel iets dreigends, die twee ‘erren’ zo kort achter elkaar. De voetballer geeft aan veel bevrediging te vinden in zijn dagelijks werk. “Ik moet heel veel Engels spreken”, zo licht hij toe.  Hij laat zich niet deprimeren door de gang van zaken in 1B, besluit Ripson. VELO is laatste met acht punten, maar definitief is er nog niets. “Het moet een beetje mee gaan zitten”, aldus Ripson. “Dan gaan we echt nog wel omhoog.”

Meer informatie over VELO? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over VELO.