Ze hebben al jaren een klik en daarom ook verlengden Ronard Venekamp en Roy van der Schee onlangs hun contracten als respectievelijk hoofdtrainer en assistent-trainer van derdeklasser Rhoon. “We zijn hier nog niet klaar. Het mooiste moet nog komen.”

tuk tuk
Tussen Venekamp en Van der Schee is in een paar jaar een innige vriendschap ontstaan. “We zitten allebei in het onderwijs, misschien dat het daardoor komt”, zegt Van der Schee (26). “We spreken dezelfde taal.”

Voor iedere training wordt de assistent in het centrum van Rhoon door Venekamp opgehaald. “We hebben dan al regelmatig via de app contact gehad met elkaar”, zegt Venekamp. “In de auto bespreken we de laatste details voor de training.”

De leerden elkaar kennen toen Venekamp trainer was van het tweede elftal van Rhoon. “Ik was jeugdtrainer bij Rhoon, ik deed de E-tjes, maar ik had veel vrienden voetballen in de selectie. Ik zag dat ze bij de B-selectie regelmatig een keeper tekort kwamen. Ik heb me bij Ronard aangeboden. Niet dat ik een geweldige keeper ben, maar het is wel lekker als er altijd een tweede keeper is als je wedstrijdgericht en in partijvorm wil trainen.”

“Die klik was er meteen. Ik heb Roy gaandeweg steeds meer betrokken bij de inhoud van trainingen. Op een gegeven moment heb ik hem gevraagd om assistent te worden.”

“Bij sommige trainers zit het training geven er al vroeg in, maar dat had ik niet. Dat kwam pas toen ik in de zomer training had gegeven op de Dutch Total Soccer-voetbalschool in New York. Ik vond het heerlijk om met die ventjes in de weer te zijn, zoals ik nu geniet om voor de klas te staan in groep 7 en 8 van het basisonderwijs.”

“We kunnen heel goed met elkaar opschieten”, zegt Venekamp. “Als trainers vullen elkaar goed aan. We zijn het over veel voetbalzaken eens, maar soms ook helemaal niet. Dat is alleen maar goed. Hij laat mij ook een andere kant zien. Roy is allesbehalve een jaknikker.”

Van der Schee zegt zijn plaats wel te kennen. “Als assistent sta je niet op de voorgrond. Dat hoef ik ook niet. Mijn rol is anders. Ik fungeer als klankbord voor Ronard en zit ook wat dichter op de spelersgroep. Dat komt ook omdat veel vrienden in het eerste spelen. Of dat lastig is? Nee hoor, ik weet wat ik wel en niet kan vertellen.”

Dan is er nog de ‘pionnen’-kwestie op sportpark De Omloop. Spelers zien gniffelend en glimlachend het tafereel aan. “Ik ben verantwoordelijk voor het neerzetten van de pionnen voor de warming-up. Ronald huppelt dan achter mij aan en verplaatst ze altijd”, onthult Van der Schee. Voskamp: “Dat is niet de schuld van Roy hoor. Het is gewoon een tik van mij. Voor de warming-up hebben we afgesproken waar de pionnen komen te staan. Dat doet Roy netjes, maar als ik achter hem loop, is het voor mijn gevoel net niet wat ik in mijn hoofd heb. Een centimetertje naar rechts en naar links. Ik kan me voorstellen dat het er wat raar uitziet vanaf de zijkant.”

Ze hebben allebei het gevoel dat dit seizoen wel eens mooi kan worden. Van der Schee: “We hebben een uitgebalanceerde ploeg.” Venekamp: “We hebben twee, drie versterkingen erbij gekregen. Die jongens passen precies.”

Klik hier voor meer informatie over Rhoon
Klik hier voor meer artikelen over Rhoon