Rijnmond-Westland-nieuwe-jeugdvoorzitter-peter-hartman-VELO

“Appjes, mailtjes, telefoontjes, zelfs de postduif is welkom”, zegt Peter Hartman. “Zelf geef ik de voorkeur aan face-to-face, dat is toch het prettigst.” De nieuwe jeugdvoorzitter van VELO wil het aanspreekpunt zijn voor alle jeugdleden en ouders. “Af en toe een incidentje oplossen hoort erbij, daar deins ik niet voor terug.”

Hartman, 55 jaar jong, doet zijn werk altijd op grote hoogte. Als torenkraanmachinist heeft hij vaak een geweldig uit- en overzicht over Den Haag. “Ik zie de lucht betrekken als er slecht weer op komst is.”

Zo enthousiast hij vertelt over zijn vak (‘ik heb mijn eigen kantoor in de lucht’), zo enthousiast is hij ook over VELO. “Het is een geweldig compliment voor de club dat het er in is geslaagd haar eigen identiteit te behouden. Den Haag ligt om de hoek, Wateringen is de poort van Westland. Iedereen, van welke afkomst dan ook, voelt zich welkom bij VELO. Ik ben ontzettend trots dat ik daar al ruim vier jaar onderdeel van uitmaak.”

Met ingang van dit seizoen doet hij dat dus in de functie van jeugdvoorzitter. “Ik ben een paar jaar leider geweest van het team van mijn zoon, maar ik wilde eigenlijk wat anders. Ik wist eigenlijk niet eens dat er een vacature voor jeugdvoorzitter was. Mijn buurman Raymond van Asten, die ook sinds kort in het bestuur zit, wees me erop. Hij zei: is dat niet iets voor jou?”

Hartman, sociaal en open, werd hoe langer hij er over nadacht enthousiaster. “Ik spring op een rijdende trein, laat ik dat voorop stellen. Ik zie zo veel enthousiaste vrijwilligers die zich met ziel en zaligheid inzetten voor deze club. Ik heb me natuurlijk wel afgevraagd wat ik zou kunnen toevoegen.” Hij geeft zelf het antwoord. “Ik denk dat er behoefte is aan iemand die het gezicht vormt van de jeugdcommissie, waar mensen hun opmerkingen of wellicht klachten kwijt kunnen. Ik denk ook dat ik kan helpen het proces verder te stroomlijnen. De structuur staat

Bij VELO werken we per leeftijdscategorie met een hoofdleider die het aanspreekpunt is voor de leiders. Dat werkt goed, maar het zal geen kwaad kunnen dat we nog één of twee mensen erbij krijgen die net als ik een rol kunnen vervullen bij algemene zaken.”

Een punt waar bij VELO volop aandacht voor is en momenteel in beleid wordt gegoten, is de verbinding tussen selectie- en niet-selectieteams. “Verschil zal er altijd zijn tussen een jongetje dat het leuk vindt om te voetballen of een jongetje die gedreven is om te presteren. Onze hoofd jeugdopleiding Pierre Schultz heeft goede ideeën om het ene met het andere mee te laten liften. Daarin zie ik ook voor mezelf een rol weggelegd.”

Wegwijs is hij vooral gemaakt door Peter van der Sanden, bestuurslid verenigingsleven. “Ook zo’n typische vrijwilliger die menig uurtje in de club steekt. Zulke mensen zijn het kapitaal van de club. Vind je het gek dat ik trots ben dat ik tussen dat soort mensen mag lopen?”