Voetbalvereniging Papendrecht wil de komende jaren uitgroeien tot een regionaal bolwerk in het vrouwen- en meisjesvoetbal. SteDoCo uit Hoornaar is al jaren een club waar vrouwen en meisjes op hoog niveau kunnen trainen en spelen, maar in de regio Drechtsteden ontbreekt zo’n club nog.

PAPENDRECHT – ,,Wij zagen een halfjaar geleden enorme kansen om daarin door te pakken en willen nu de beste faciliteiten creëren voor meisjes om zich te ontwikkelen,” vertelt Dennis Zaal, hoofd jeugdopleiding bij Papendrecht. ,,Na het succes van de Oranje Leeuwinnen op het EK 2017 in eigen land zag je een enorme toename in het aantal voetballende vrouwen en meisjes in heel Nederland, maar de vervolgstap is dan altijd dat ook het niveau omhoog gaat. Die vraag is er vanuit de meiden zelf en wij hopen dat de komende jaren steeds beter aan te kunnen bieden. Daarvoor is een goede organisatie, dus goede trainers en goede velden, nodig. De afgelopen maanden zie je al dat we een enorme aantrekkingskracht hebben, want er zijn ook meiden uit Barendrecht, Dordrecht en de Alblasserwaard die zich bij ons hebben aangemeld.”

Die aanwas vertaalt zich ook in een optimale(re) bezetting van de leeftijdscategorieën. ,,Vorig jaar hadden we nog helemaal geen team met meiden onder 13, volgend seizoen hebben we er daar al twee van. Het gaat dus hard, maar dat geldt voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in heel Nederland. Wij willen in deze regio een toonaangevende factor worden, maar dat moet ook langzaam groeien. Met Ajax-speelster en Oranje-international Liza van der Most, die komende zomer ook naar het WK in Frankrijk gaat, hebben de meiden hier een uitstekend voorbeeld. Liza is namelijk begonnen met voetballen bij Papendrecht. Toen nog met de jongens, maar meiden tot 17 jaar kunnen daar nu nog altijd voor kiezen. We willen nu ook het niveau van de JO19 en het eerste vrouwenelftal omhoog tillen, zodat meiden zich ook in die leeftijd kunnen doorontwikkelen bij onze club. Bij het WK van komende zomer zijn er ook enkele activiteiten georganiseerd rond de wedstrijden van Oranje. Daarbij komen ZappSport en Hart van Nederland ook filmen, dus dat is allemaal goed voor onze bekendheid. Over een paar jaar leveren we hopelijk weer een nieuwe Liza van der Most af aan Oranje, want er loopt hier genoeg talent rond.”