Op de website van Flakkee telt een digitale klok af naar 20 april 2020. Op die dag bestaat de club exact honderd jaar en de jubileumcommissie is al druk bezig met voorbereidingen voor feestelijke activiteiten.

De eerste helft tussen Flakkee 1 en Abbenbroek 1 is bijna afgelopen als Het VoetbalJournaal arriveert op het fraaie sportpark Van Pallandtpolder. Vanaf de tribune, langs de lijn en op het terras volgen toeschouwers in het middagzonnetje belangstellend de felle wedstrijd en na een korte zoektocht duikt ook Gert Verhage (56) op. “Ja sorry, ik moest even de thee klaarzetten voor de spelers”, zegt het sympathieke bestuurslid, die zijn bezoek hartelijk ontvangt. “Ik ben een soort manusje-van-alles hier”, lacht hij. “Ik ben secretaris, doe de ledenadministratie, bemoei me met de kleedkamerindeling en ben kledingcoördinator, ontvang tegenstanders en scheidsrechters. En soms verzorg ik dus de thee voor de spelers”, glimlacht hij. “Maar ik doe al deze dingen graag hoor”, benadrukt hij. “Flakkee is mijn tweede thuis, ik ben sinds mijn zevende lid.”

De kantine oogt zeer fraai en de kleedlokalen van Flakkee zijn ruim en modern. In de weekenden wordt er niet alleen gevoetbald op het sportpark: want door de aanwezigheid van de atletiekclub (AV Flakkee) en HCGO (hockey) en EFRC Eilanders (rugby) bruist het volop op de fraaie sportaccommodatie van de omnivereniging. Flakkee is de oudste club van Goeree-Overflakkee met een rijke historie.

UPS & DOWNS
Zoals elke club kende Flakkee ups & downs. Tot het jaar 1972/73 speelde het vlagenschip het hoogste van heel het eiland en in 1956/57 en 1958/59 deed Flakkee mee aan de landelijke editie van de KNVB Beker. Begin jaren zestig verkocht Flakkee voor het eerst en ook voor het laatst een speler aan het betaalde voetbal. Kees van Dongen werd voor 3000 gulden getransformeerd naar DOS, waaruit later FC Utrecht is voortgekomen. Het jubileumboek (dat in de maak is) zal ook fi guurlijk gezien wat zwarte bladzijdes tellen. Het meest tragische moment vond plaats op 17 oktober 1967: toen overleed trainer Maart Koese tijdens een training.

Ook het ledenaantal van de club schommelde op en neer. In 2001 werd de zaterdagtak van de senioren opgeheven en dat leidde tot veel heisa: veel leden stapten over naar buurman De Jonge Spartaan, een zaterdagclub die pal naast het complex door dit besluit werd opgericht door vertrokken leden van Flakkee. Sinds 2014 speelt de club weer op de eerste dag van het weekend en hierdoor is het ledenaantal opnieuw weer gestegen, tot vreugde van clubman Verhage. “We zijn een gezonde en bloeiende club, ik ben trots en opgelucht dat we de honderd jaar gaan halen”, zegt hij, terwijl hij met een schuin ook de inmiddels begonnen tweede helft van Flakkee-Abbenbroek in de gaten houdt.

De jubileumcommissie is nog volop bezig met de feestplannen. Op 20 april 2020 is er sowieso een receptie, er verschijnt dus een jubileumboek en wellicht gaat het vlaggenschip spelen met retroshirts. Op http://www.msvenavfl akkee.nl staat meer informatie over de plannen.