arjan-vanderkaay

Arjan van der Kaay (38) is een keeperscoördinator van de Feyenoord Academy. Arjan heeft zelf ook gekeept. Onder andere bij Sparta en ADO, nu allebei uitkomend in de Eredivisie. Na zijn carrière is de oud keeper een eigen keeperschool gestart.

Arjan heeft bij ADO een wedstrijd mogen spelen in het eerste, een mooi ervaring volgens hem. “Toen ik zeven was ben ik begonnen als keeper bij VV Lyra. Daarna heb ik bij Sparta en SVVSMC gespeeld, bij de laatstgenoemde heb ik op 19 jarige leeftijd mijn debuut gemaakt in het eerste elftal. Na jaren hard werken mocht ik mij voegen bij de selectie van ADO Den Haag, ik heb hier één wedstrijd in het eerste gekeept. Dit was een mooie ervaring. Na mijn kortstondige profcarrière ben ik bij Westlandia gaan keepen. Uiteindelijk ben ik op mijn dertigste gestopt met keepen, ik heb mijn carrière afgesloten bij M.S.V. ‘71. Echter kreeg ik nog geen genoeg van het vak, daarom ben ik vlak na het einde van mijn keepersloopbaan gestart met de keeperschool.”

Bij de Academy en de keeperschool word er volop doorgetraind. “We leven in een bizarre tijd natuurlijk. Gelukkig gaat het op persoonlijk vlak erg goed. Ik ben afgelopen jaar verhuisd en ik ben sinds dit seizoen keeperscoördinator van de Feyenoord Academy, ik heb het dus lekker druk. Ook ben ik blij dat we met wat aanpassingen ‘gewoon’ door kunnen trainen. Zowel bij de jeugdopleiding van Feyenoord als bij mijn keeperschool trainen we door. Bij de keeperschool mogen er bijvoorbeeld geen ouders langs de lijn staan. Ik vind dit erg belangrijk. Zo kunnen alle keepers, ongeacht het niveau, fit blijven. En natuurlijk is keepen het mooiste vak wat er is, niemand kan het zo lang missen.”

Arjan is heel veel bezig met de kwaliteiten en persoonlijke dingetjes van de keepers. “Ik focus mij heel erg op de persoonlijke benadering van de keepers. Ik weet wat er bij hen speelt, zowel op als naast het veld. Hierdoor kan ik goed inspelen op hun behoeftes en kan ik trainingen ontwikkelen die aansluiten bij wat de keeper nodig heeft. Dit verschilt natuurlijk per leeftijdscategorie. Een andere kracht van mij is dat ik erg goed let op de details. Dit doe ik al vanaf de jongste leeftijden. “Details create the big picture” is iets waar ik echt in geloof, de details maken het verschil tussen een goede en geweldige keeper. Ook ben ik goed in het vinden van de balans tussen enerzijds positief en aanmoedigend coachen en anderzijds de hardere aanpak. Ik weet wanneer mijn keepers dat extra strengere zetje nodig hebben om beter te worden.”

Keepers zijn inderdaad een beetje gek volgens Arjan. “Het is een beetje een cliché maar ik denk dat elke keeper toch wel een beetje gek is. Wij als keepers zijn vaak zo perfectionistisch. We doen duizenden trainingsuren voor een beslissende redding van twee seconden in de laatste minuten van de wedstrijd. Ook zijn keepers vaak eenlingen binnen het team. Zijn keepers gek? Een beetje. Maar ik denk dat ze vooral mentaal super sterk zijn.”

Arjan heeft zeker nog ambities op het vlak van keeperscoördinator. “Ik heb een super grote passie voor het keepen. Ik wil de nieuwe generatie keepers deze passie bijbrengen. Ook is het leuk om met de jeugd te werken, zij zijn de toekomst. Daarom doen wij er zowel bij de Feyenoord Academy als bij de keeperschool alles aan om die keepers te helpen. Ik vind het leuk om elke keeper als individu te zien en persoonlijk met hem of haar aan de slag te gaan zodat zij in teamverband kunnen excelleren. Ik hoop misschien door te stromen naar een eerste elftal. Ik ben twee seizoenen terug een halfjaar keeperstrainer van het eerste van Dordrecht geweest. Maar op dit moment zit ik goed. Ik werk met verschillende trainers en keepers op hoog niveau. De keeperschool gaat ook super, ondanks de maatregelen maken we er met alle trainers het beste van.”

Voor meer informatie over de keepersschool. Klik hier