Het eerste team van OFB eindigde dit seizoen onderaan en sommige spelers zeggen de club deze zomer vaarwel. De dorpsclub uit Ooltgensplaat hoopt volgend seizoen met een positief gevoel revanche te nemen voor de tegenvallende prestaties.

OFB 1 speelt al sinds jaar en dag in de laagste standaardklasse van het zaterdagvoetbal en de rood-zwarten gooien op dit niveau geen hoge ogen. In de laatste acht seizoenen was de tiende plaats in het seizoen 2014/2015 de hoogste eindklassering en dit seizoen waren de prestaties ook niet best. Het team eindigde onderaan met zes punten en voor het einde van het seizoen nam de club afscheid van trainer Maurice van Dalen. “Hij heeft echt veel pech gehad”, zucht Marcel Goemaat als hij plaatsneemt in de kantine van OFB.

Het bestuurslid voetbaltechnische zaken bekeek veel wedstrijden dit seizoen van de Oost Flakkeese Boys en constateert dat er veel meer had ingezeten voor het jonge team. “Het team kreeg wekelijks complimenten van tegenstanders over het spel, maar op beslissende momenten werden de jongens steeds afgetroefd”, zo analyseert Goemaat de resultaten, wiens zoon Calvin als middenvelder fungeerde in het elftal. “Zowel de resultaten als de sfeer werden steeds slechter. Dit had gevolgen voor de motivatie en spelersopkomst. Dit alles zorgde ervoor dat OFB en Maurice in april hun samenwerking beëindigden.” Drie oud-eerste-elftalspelers pakten de handschoen op en hierna sprokkelde het team meer punten bij elkaar. “Zij hebben ervoor gezorgd dat het plezier is teruggekeerd bij de jonge spelersgroep”, zegt Goemaat. “We kunnen toch niet degraderen, dus druk is er absoluut niet om te presteren. De verandering heeft een positief effect gehad op de groep en we hopen dit gevoel vast te houden als we met Marius Hotting als nieuwe trainer aan het volgende seizoen beginnen.”

BOOST
Goemaat is bezig aan zijn eerste seizoen als bestuurslid bij OFB en met hem stapten ook vijf andere nieuwelingen in als bestuurders van de vereniging. “De hele club moet een boost krijgen en met een groep enthousiaste vrijwilligers werken we daar hard aan”, legt hij uit. “We hebben talentvolle jeugdleden die we graag behouden voor de club en dat lukt als je ervoor zorgt dat die gasten het naar hun zin hebben bij OFB. Dat geldt natuurlijk ook voor onze drie seniorenteams.” Wellicht gaat de club terug van drie naar twee seniorenteams, zodat de selectie komend seizoen wat breder is. Een groepje ‘afvallers’ gaat dan mogelijk in een 35-plusteam spelen op de vrijdagavond. “Dat zijn opties die we overwegen”, zegt Goemaat.

“Met een jeugdig elftal hopen we met ons vlaggenschip een frisse start te maken. De verwachtingen zijn dan uiteraard niet direct torenhoog. Maar veel slechter kan niet hè”, grinnikt hij met enige zelfspot. Ook secretaris Marjan Hobbel komt even haar woordje doen. Ze verruilt haar plek achter de bar tijdelijk voor een plekje ervoor en praat met liefde over ‘haar’ OFB. “Voetbal is een prachtige sport en ik geniet enorm van het clubgevoel dat zo belangrijk is bij een vereniging als deze. Ik draai al zeker tien jaar bardiensten en vind het fijn om nu ook als secretaris de club te helpen. Je kunt niet iedereen tevreden houden, maar als bestuur doen we ons uiterste best om de club vooruit te helpen.”