rijnmond-vv-zuidland-voorne-putten

Het gebrek aan vrijwilligers was vorig seizoen aanleiding voor een crisis bij voetbalvereniging Zuidland. Voorzitter Dave Chong kondigde zijn vertrek aan, maar bleef uiteindelijk toch op zijn post op Groot-Nibbeland onder meer onder de voorwaarde dat er een nieuw vrijwilligersbeleid zou komen.

“Het was echt een noodkreet van de voorzitter”, zegt Marina Verspaandonk, die sinds dit seizoen vrijwilligerscoördinator is bij de club. “Er waren veel handjes tekort. We hebben de nodige mensen die veel uren in de club steken, maar zij kregen steeds meer op hun schouders. Een vereniging van ons allemaal, dan kan het niet zo zijn dat maar een paar iets doen om de boel draaiende te houden.” Zelf vindt Verspaandonk het heel normaal dat zij actief betrokken is bij de club. “Mijn man en ik heb hebben een dochter in de MO15 en een zoon die in de JO13 speelt. We gaan zoveel mogelijk kijken en vanaf het begin heb ik hebben we dingen voor de club gedaan. We hebben bar- en keukendiensten gedraaid, zijn gastheer en -vrouw geweest bij het eerste elftal en we ondersteunen de sponsorcommissie in de financiële administratie.” Met haar man René vormt zij nu de vrijwilligerscommissie, die in het leven werd geroepen om het tekort aan vrijwilligers het hoofd te bieden. Als hulp daarbij fungeert het nieuwe vrijwilligersbeleid. “De club heeft besloten dat ieder lid minimaal vier uur per seizoen verplicht een vrijwilligerstaak moet verrichten. Aan het begin van het seizoen betaalt iedereen vijftig euro en dat bedrag krijg je terug als je je taak hebt vervuld.” Met de financiële prikkel hoopt Zuidland het tekort weg te werken. “Het probleem zit ‘m vooral bij de schoonmaakploeg en bij de keuken. Dat is nog steeds niet helemaal opgelost. Voor het schoonmaken zijn twee dames op hoge leeftijd, de keuken hebben we dit seizoen een aantal keren moeten sluiten omdat we geen mensen hadden.”

“We hopen met de invoering van de verplichte vrijwilligerstaken dat leden bewust worden dat vrijwilligerswerk noodzakelijk is om de club draaiende te houden.” Wat dat betreft ziet Verspaandonk een positieve ontwikkeling. “Op een schaal van honderd zitten we nu op vijfentwintig. We hebben nog een lange weg te gaan, maar de eerste stap is wel gezet.”

Meer informatie over Zuidland? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Voorne-Putten.