Nieuwerkerk is nog lang niet op de eindbestemming, maar op de voorlaatste speeldag in de vierde klasse F werd al wel een tussenstation bereikt. De voormalige zondagclub, die afgelopen zomer het accent verlegde naar de zaterdag, verzekerde zich via een overwinning op SDV van het kampioenschap en promotie naar de derde klasse.

Het verloop van de competitie en de gebrekkige tegenstand van SDV in de kampioenswedstrijd – de Rotterdamse club verscheen met een veredeld campingelftal aan de start – zorgde voor een ingetogen feestje bij één van de grootste clubs in West II. Bij trainer Ron Luijten was er blijdschap én opluchting. “Ik ben opgelucht omdat de klus is geklaard, blij dat we van heel veel individuen één geheel hebben kunnen smeden.” De Nieuwerkerkse ‘goudsmit’ riep al op de kennismakingsdag in juni dat voor hem en de club maar één ding telde: het kampioenschap. “Bij andere clubs waren we die favoriet toch al, dus dat ik dat zei maakte niet zo heel veel meer uit”, zei Luijten quasi-nochalant. De oefenmeester uit Berkel had de opdracht om uit drie stromingen (de restanten van de zaterdag, zeven spelers van de zondag en nieuwkomers) één goedlopende rivier te maken. Hij wist dat daar tijd voor nodig was. Dat bleek ook. Nieuwerkerk verloor in de eerste competitiehelft verrassend van het nietige Gouderak, dat volgens Luijten nu nog steeds aan het feest vieren is. “Ik heb altijd gezegd: na de winterstop gaan we onze beste vorm bereiken. Dat is gebeurd.”

De weg naar het kampioenschap lag in de laatste fase bezaaid met hindernissen. Maar wel onverwachte. Zo moest het gestaakte duel met HWD worden uitgespeeld en was het tweede deel van de tweeluik met HOV/DJSCR een regelrechte soap. Nieuwerkerk voelde zich ‘gegijzeld’ door de situatie.
HOV wilde zich terugtrekken uit de competitie, maar mocht dat niet. Tot driemaal toe werd het duel door de KNVB opnieuw vastgesteld. Luijten: “En wij weer opdraven.”
“Nu met de kampioensmedaille in handen kunnen we erom lachen, maar toen niet”, bekende Luijten, die ook aangaf dat Nieuwerkerk koers houdt in de derde klasse. “Een ‘Nieuwerkerks’ elftal dat het publiek op sportpark Dorrestein herkent en zich mee kan identificeren.”

Als straks half juni de lijstje met overschrijvingen weer in de kranten verschijnen blijft het aantal namen bij het komen en gaan beperkt. Edinho Pique is de enige basisspeler die vertrekt. Hij verhuist naar Oud-Beijerland, waar hij met OSV een club heeft gevonden dichterbij huis. Oude bekende Shane van den Engel zorgt ervoor dat de al meer dan gemiddelde voorhoede van Nieuwerkerk voor derde klasse-begrippen een impuls krijgt.
Met Remco Langerveld, Wesley van den Dries, Stefan van der Vlegel en Wayne van den Burg had Luijten al veel te kiezen. “Daar hoeft niet veel meer bij.”