rijnmond-brian-zalmijn-capelle-jeugd

Hij is nu bijna een jaar aan de slag als hoofd jeugd opleidingen: Brian Zalmijn ziet Capelle stappen maken in de talentontwikkeling van de club. “Een kwaliteitsslag is niet binnen een dag geregeld”, weet hij echter ook.

Als trainer van de JO11 is hij op zaterdagmorgen tijdens de wedstrijd tegen SHO uit Oud-Beijerland vooral ‘positief’ in zijn kritieken op spelers. Het ‘goed zo’ en ‘klasse’ rolt van zijn lippen. En als een actie van één van zijn pupillen mislukt, klinkt het ‘jammer, volgende keer beter’ uit zijn mond. “Ik ben altijd van het positieve coachen”, reageert Zalmijn. “Plezier bij die jongens en meisjes staat altijd voorop. Voetballen is iets leuks en dat mag je als trainer best extra benadrukken. Als er plezier is, is het ook makkelijker om dingen aan te leren.” Zijn opdracht is niet mals: de jeugdopleiding bij Capelle naar een hoger niveau brengen. De club ziet nog liever vandaag dan morgen eigen jeugdspelers in het eerste elftal. Zalmijn is realistisch: “Hoe hoger je eerste elftal speelt hoe groter de uitdaging is om spelers met succes te laten doorstromen. In één keer de stap van de jeugd naar het eerste maken is loodzwaar, maar dat kan ook via een omweggetje. We hebben wekelijks overleg over de selectie en de A-jeugd over de ontwikkeling van spelers.”

De eerste maanden vergaderde hij meer dan hij lief had. “Ik zat meer in een vergaderruimte dan dat ik op het veld stond. Dat was niet het beeld dat ik voor ogen had toen ik ja zei. Maar ik wist ook: dit was noodzakelijk. Gelukkig ben ik nu veel op en rond het veld. Ik zie trainingen, wedstrijden en praat veel met trainers. Ik beschouw het ook niet als mijn product, maar als het product van ons allemaal. Dat probeer ik ook zo naar buiten te brengen. Als we veranderingen doorvoeren dan moet dat breed gedragen worden.”

Hij geeft het voorbeeld van de trainingen van de JO8 en JO9. “Eén van de twee vaste trainingen doen we gezamenlijk met alle teams. Dat gaat in parcoursvorm. Het grote voordeel is dat je verbondenheid krijgt. Trainers kijken in elkaars keuken, spelertjes ontmoeten elkaar omdat alle teams door elkaar heen lopen. Tegelijkertijd bestaat er nog steeds de behoefte om meer teamtrainingen te hebben. Daar moeten we dus met elkaar een goede modus in vinden. Binnenkort gaan we de bevindingen evalueren. Het kan best zijn dat we naar één sessie in de twee weken gaan.”

De vele gesprekken zijn ook nodig om tot een toekomstige visie te komen. Qua speelstijl bijvoorbeeld. Zalmijn: “Wat hoofdlijnen betreft ligt dat wel vast: verzorgd voetbal, dynamisch spel en veel positiewisselingen. Hoe daar te komen is veel interessanter. Je hebt nog altijd te maken met een amateurclub en veel vrijwilligers. We zijn geen bvo. We spelen als Capelle wel op hoog niveau, het is niet zo dat onze middelen tot het plafond reiken. Veranderingen hebben tijd nodig.”

Daar hoort volgens Zalmijn in ieder geval een goed niveau van de jeugdteams bij. “Het streven moet zijn om de hoogste teams in de divisie te hebben spelen. De JO19 voldoet aan de eis met de vierde divisie, de JO17 en JO15 zitten er tegenaan. Je moet je wel realiseren dat niveau niet het doel is, maar een middel om spelers nog een beter platform te bieden waarop ze zich kunnen ontwikkelen.”

Wil je meer informatie over de club Capelle? Klik hier.
Lees hier ook ‘Capelle verademing voor Julian Agatowki’