rijnmond-vv-barendrecht-nick-van-der-ploeg-barendrecht

Het hield een tijdje niet over bij VV Barendrecht, maar de negatieve spiraal lijkt doorbroken. “We zijn weer aan het leren om te winnen”, zegt doelman Nick van der Ploeg. “We domineren wedstrijden. Daar geniet ik ook van.”

Door de goede serie is Barendrecht in de derde divisie opgeklommen naar een positie in de subtop. “Ik kijk pas naar het klassement als we bij de top3 staan”, reageert Nick van der Ploeg, die 25 februari zijn 33ste verjaardag vierde. “We staan in de tweede periode bij de eerste drie. We zijn dus nog niet uitgespeeld. Kampioen gaan we niet meer worden, maar als we deze lijn doortrekken valt er zeker nog wat te halen.”

Zijn eerste seizoen op sportpark Bongerd was er één om snel te vergeten. Barendrecht werd laatste en degradeerde uit de tweede divisie. Het seizoen had veel weg van een lijdensweg. “Als keeper heb ik een hoop werk te doen gehad. Als je met je team degradeert kan je ook onmogelijk tevreden zijn”, reageert Van der Ploeg. “Je staat er tussen de palen om de nul te houden en als dat niet lukt voelt dat niet fijn.”

Voor de inwoner van Gouda, die opgroeide in Nieuwerkerk aan den IJssel, was Barendrecht een geschenk uit de hemel. Hij zat bij Capelle, waar hij zes seizoenen speelde, op een dood spoor. “Met Capelle zijn we in mijn laatste seizoen gedegradeerd naar de hoofdklasse. Oók degradatie dus. Maar het voelde niet als mijn degradatie, want ik heb, op twee wedstrijden na, nauwelijks gespeeld.”

Hij vroeg zich regelmatig af waarom trainers Winand van Loon en later Ron Timmers de voorkeur gaven aan een jongere concurrent. “Mijn ervaring hadden ze goed kunnen gebruiken, want behalve Gert-Jan Rothman, Frank Karreman en Jamie Jaliens waren er geen geroutineerde spelers.” Het vertrouwen wat in Capelle ontbrak, was er wel bij Barendrecht. Adri Poldervaart wilde hem er graag bij hebben. “Drie weken na ons gesprek vertrok Adri naar Excelsior en werd Albert van der Dussen trainer. Zó gaat dat in de voetballerij.” Hij zegt geen moment spijt te hebben om naar Barendrecht te gaan. “Het is hier altijd goed toeven, ook na de wedstrijd. Nu de resultaten beter worden, wordt het alleen nog maar gezelliger.”

Heel soms denkt Nick van der Ploeg nog wel eens terug aan zijn periode in het betaalde voetbal. Vijf seizoenen verdedigde hij het doel van FC Dordrecht, waarvan de laatste drie seizoenen als contractspeler. Hij was dicht bij een contract bij NEC, dat toen nog in de eredivisie speelde. “Ik heb daar in de voorbereiding twee weken meegetraind toen ik had besloten mijn contract niet te verlengen. Ik kreeg ook een aanbieding. Op advies van mijn zaakwaarnemer heb ik een tegenvoorstel gedaan. Ik stond in de startblokken om naar Nijmegen te gaan totdat ik ’s morgens een telefoontje kreeg van technisch directeur Carlos Aalbers dat NEC Khalid Sinouh transfervrij van PSV had overgenomen. Weg contract, weg kans. Daarna ben ik nog diverse keren op stage geweest bij eerste divisieclubs. Ik paste niet in het plaatje. Ik kreeg telkens te horen dat ik te goed was. Alle clubs zochten een tweede keeper, het was niet de bedoeling dat ik een bedreiging voor de eerste keeper zou worden.”

“Later belde Jürgen Streppel van Willem II nog of ik beschikbaar was. Ik was welkom als amateur. Ik had net een nieuwe baan en twee jonge kinderen.”

“Via een goede vriend, Lars Bosscha, ben ik bij Capelle terechtgekomen. Daar hadden we zeker in de beginjaren een topteam. De duels met Barendrecht, in de Topklasse, waren altijd mooie clashes waar je weken naar uitkeek. Ik vond Barendrecht een supermooie club en iedereen die ik vroeg om advies nadat ik door Barendrecht was benaderd, zei: meteen doen. Dat Jack van den Berg trainer zou worden, kon ik natuurlijk niet weten. Ik heb altijd onder hem willen trainen.” Dat het contract van Van den Berg niet werd verlengd deed veel stof opwaaien. Van der Ploeg, die zelf wel zijn contract verlengde, had het liever anders gezien. “Het is niet des Barendrechts, twee trainer in twee jaar.”

Meer informatie over VV Barendrecht? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.