KLAASWAAL

Een ervaren trainer, die ze veel kon leren. Daar vroegen de speelsters van topklasser SSS om. De clubleiding voldeed aan die wens met de aanstelling van Jamel Rikkers. De inwoner van Almere werd landskampioen met Ter Leede, leidde Kolping Boys naar de titel in de eerste klasse en was ruim negen jaar in dienst van de KNVB. ,,Mijn werkwijze past alleen op een hoger niveau’’, aldus de oefenmeester zelf.

KLAASWAAL – Een paar weken was Rikkers als hoofdtrainer van de SSS-vrouwen actief, toen hij op het complex aan de Jaap Kosterstraat een presentatie gaf aan bestuursleden en sponsoren. De resultaten waren nog niet om over naar huis te schrijven. ,,Op een flipover schreef ik een grote 8. Niemand begreep dat. Toen schreef ik er nog een 8 naast. Nog steeds niemand die het snapte. Toen heb ik uitgelegd dat die eerste 8 staat voor het aantal weken dat we onderweg waren op dat moment. Nog veel te vroeg om te oordelen. De tweede 8 is voor de acht maanden die nodig zijn om te wennen aan de speelwijze die ik hanteer’’, blikt Rikkers terug.

Inmiddels slaat de ‘methode-Rikkers’ aan in Klaaswaal. ,,Het is een kwestie van patronen leren herkennen. Het is net breien’’, vertelt Rikkers. Hij geeft een voorbeeld: ,,Een ingooi mag alleen worden genomen door de 6, 8 of 10. En nooit door de 2, 4 of 5. Waarom? We spelen in de mandekking en als de 2, 4 of 5 verkeerd ingooit, is de tegenstander weg.’’ Zo heeft Rikkers tal van ‘regels’ in zijn systeem die de speelsters van SSS zich eigen moeten maken. ,,Met alle respect, maar mijn voorganger speelde zonder visie. Lange bal naar voren en kijken maar. De speelsters, waarvan een deel teleurgesteld was afgehaakt en in het tweede speelde, wilden een trainer met een visie. Ze wilden iets leren. Ze smullen nu van het systeem en de teleurgestelde speelsters zijn terug. Linda Kruithof, een van hen, behoort nu zelfs tot de topscorers in de competitie. Een goed positiespel is belangrijk. Dat trainen we elke week, soms wel 35 minuten achter elkaar. Het belangrijkste is om zelf de bal houden. Als je de bal hebt, zo zei een wijs voetballer ooit, kan de tegenstander niet scoren. Dat leer ik mijn speelsters ook. Dus gaat de bal van links naar rechts, naar voren en weer terug als het moet. De tegenstander laat dan vanzelf ruimtes vallen, want ze moeten op gegeven moment wel kiezen’’, aldus Rikkers.

SSS is bezig aan het derde seizoen in de topklasse. Na een negende en zesde plek, hoopt de club uit Klaaswaal onder Rikkers nog hoger te kunnen eindigen. ,,Bij mijn aantreden heb ik gezegd dat we dit seizoen richting de top drie willen, maar vierde is ook mooi. In elk geval wil ik de ploeg doorontwikkelen en dat is ook de reden dat ik een contract voor twee seizoenen heb getekend. Eerst is die periode nodig om de speelstijl eigen te maken, daarna komt de ontwikkeling. Aan het begin van het seizoen verloren we, weliswaar nipt, van de topteams die geen trainerswissel hebben gehad en vrijwel geen wijzigingen in de selectie. Ik ben een nieuwe trainer bij SSS en we hebben acht nieuwe speelsters in de groep. Als wij volgend seizoen zonder wijzigingen verder kunnen bouwen, kunnen wij meedoen in de top.’’