Voetbalvereniging Smitshoek beleeft dit jaar een comeback. Na jaren van afwezigheid staat op de velden van de Barendrechtse club weer een meisjestoernooi op de rol. “Het werd tijd”, zegt toernooiorganisator Remco Verzijl, die ook teammanager is van de MO13-1 van de club.

Toernooien waren er bij Smitshoek al, maar de meisjes moesten een eigen toernooi ontberen. “We spelen wel al jaren uittoernooien, maar een echt eigen toernooi op je complex geeft toch even wat extra’s”, reageert Verzijl. Volgens hem is de komst van een meisjestoernooi ook de erkenning dat het meisjesvoetbal een belangrijke poot aan de Smitshoek-boom is. Naast een vrouwenelftal heeft de club twee MO13-teams, drie MO15-teams en twee MO17-2 teams. Daarnaast voetballen er meisjes in de onderbouw bij de jongens. “Er staat daarmee een stevige basis. Meisjesvoetbal is geen modegril, zoals lang is gedacht. Het meisjesvoetbal gaat niet meer weg. De club heeft dat ook onderkend en is hard bezig om de faciliteiten voor de meisjes op hetzelfde niveau te krijgen als dat van de jongens.”

Het niet hebben als een thuistoernooi voelde bij de enthousiaste begeleiding als een gemis. “De club heeft alle mede- werking gegeven”, zegt Verzijl. “Een goede datum vinden was nog niet zo gemakkelijk, want de ruimte op de agenda is beperkt.” “De ambitie was om voor alle teams een eigen toernooi te organiseren, maar dat bleek te ambitieus. Daarvoor is de capaciteit nog te beperkt. We willen het goed doen en daarom hebben we gekozen om een toernooi te houden voor de MO13- en MO15-teams tot aan de hoofdklasse. Volgend jaar hopen we ook de MO17, MO19 en mogelijk de vrouwen eraan toe te voegen.”

Dan ook wil Verzijl een internationaal tintje geven aan het toernooi. “We gaan in de zomer naar een driedaags internationaal toernooi in Maastricht en daar wil ik buitenlandse teams warm maken voor ons toernooi. Het is mijn doelstelling om van ons toernooi een begrip te maken.”Het toernooi heeft als naam Girls Cup gekregen. “Ik had graag het toernooi de naam van een oud-speelster van Smitshoek gegeven, maar qua prestaties is de vrouwentak van Smitshoek zeer bescheiden geweest, hoewel de historie van het vrouwenvoetbal bij de club teruggaat tot 1972.”

Op zaterdag 1 juni wordt er gespeeld in vijf poules met ieder vier ploegen. Deelnemende clubs zijn CVV Berkel, De Jonge Spartaan, Xerxes, SteDoCo, SHO, Barendrecht, Zwaluwen Vlaardingen, PPSC en Rotterdam United. “De poules zijn op kracht ingedeeld. Wedstrijden duren tweemaal vijftien minuten.” Extraatje is de strijd om de Gouden Schoen, waarbij speelsters de strijd met elkaar aangaan bij het nemen van penalty’s.

Verzijl zelf gelooft ‘heilig’ in de toekomst van het meisjesvoetbal. “Ik vind het geweldig. Ik ben zelf geen voetballer, ik heb altijd gehonkbald, maar als ik zie hoeveel plezier mijn dochter maar ook de overige meiden eruit halen, dat vind ik echt mooi. Weer of wind, ze staan altijd op het veld en altijd even fanatiek. Toen mijn dochter geboren werd zeiden mijn vrienden: jij hebt mazzel, jij hoeft later niet op zaterdagmorgen in de kou naar het voetbalveld…”