rijnmond-vv-brielle-jeffrey-van-hoorn-vrouwenvoetbal

Jeffrey van Hoorn van VV Brielle leeft helemaal mee met zijn meiden. “Lis! Bied je aan”, roept hij. “Emma blijf lopen.” En nog geen tien seconden later: “Omdraaien Lisa!” En als de concentratie even dreigt de verslappen: “Let op, Jette!”

De trainer van de MO13 heeft alle reden om ijsberend en coachend langs de lijn te lopen. Zijn meiden, de MO13-1 van Brielle, spelen de kampioenswedstrijd tegen SHO. De thuisploeg, die een stuk lager staat op de ranglijst, geeft taai tegenstand. Het staat lang 1-0 voor Brielle, dat móet winnen. Uiteindelijk lopen de Brielse meisjes uit naar een 0-4 overwinning. Voor Sandra Terol reden om de (kinder) champagne te ontkurken. Terol (45) heeft samen met Mike Mol (51) de coördinatie van het meidenvoetbal bij Brielle op zich genomen. “Het gaat echt als een trein”, zegt zij. “We hebben de afgelopen drie seizoenen enorme stappen gezet. Van anderhalf elftal zitten we nu al aan vier teams. Volgend seizoen gaan we er een JO17 bijkrijgen.” “Daarmee hebben we een complete leerlijn”, stelt Mol tevreden vast. Brielle heeft dit seizoen een MO13, twee MO15-teams en een MO19. “Daarnaast spelen er de nodige meisjes bij de jongens in de JO9 en JO10.” Ook heeft de club nog een 35-plus team dat in de zeven tegen zeven-competitie speelt en twee zaalseniorenteams.

De snelle doorontwikkeling heeft Terol en Mol en ook Brielle verrast. “Brielle heeft niet echt een geschiedenis met meisjes- en vrouwenvoetbal. Wel WitRoodWit.” Eén van de twee clubs waaruit VV Brielle uit voort kwam hadden jaren geleden een bloeiende vrouwenafdeling.

“Drie elftallen waren er”, herinnert Mol zich nog. “Het succes werd ook meteen de ondergang. Het eerste elftal speelde op landelijk niveau. Dat ging een tijdje goed maar toen het fout ging ging het ook helemaal fout. In mum van tijd was de vrouwentak helemaal weg.” Brielle wil dat scenario in de toekomst voorkomen. Mol en Terol weten wel hoe: een nog bredere proberen neer te zetten. “Je bent nu nog altijd erg kwetsbaar”, zegt Terol. Mol: “Het mooiste is twee teams per leeftijdscategorie. Dan kun je ook meteen gaan selecteren.” Dat moet in stapjes gaan zeggen de twee. “Ons streven is nu elk jaar een team erbij.” Dan ook kunnen de groeistuipen in bedwang worden gehouden, denkt Terol. “We merken dat het lastig is goede trainers en leiders te vinden. Groei je te snel dan komt het kader enorm onder druk te staan.” Maar meisjes die graag willen voetballen hebben daar geen boodschap aan. Mol: “En natuurlijk moeten we nu doorpakken. Je moet het ijzer smeden als het heet is”, gooit hij er een spreekwoord tegenaan. De wens om ook tot een seniorenafdeling te komen lijkt snel in vervulling te gaan. Een team van speelsters heeft zich onlangs bij de club gemeld. Mol: “We hebben een eerste gesprek gehad. De meeste speelsters hebben in het verleden gespeeld. Sommige hebben helemaal nog niet gevoetbald. Ze zijn van harte welkom. Een damesteam past perfect in de lijn.”

Wil je meer informatie over de club Brielle? Klik hier.
Lees hier de krant van Voorne-Putten.