rijnmond-mark-van-os-ohvv

Mark van Os (31) is een nog jonge trainer die beleving als handelsmerk heeft. Bij OHVV is hij de architect van een proces dat langzaamaan gestalte krijgt.

Soms, wanneer één van de selectiespelers van OHVV niet in de gelegenheid is de donderdagavondtraining bij te wonen, doet Van Os het aanbod om in de ochtend naar het trainingscomplex te gaan. “Sommige jongens draaien continudiensten en zijn nu eenmaal niet altijd beschikbaar”, zegt hij monter.

“Ramon Delahaye en Jim Baks bijvoorbeeld, kunnen soms in de avond niet. Nou, dan weet ik het goed gemaakt. Dan schuif ik wat met mijn werkuren zodat ik ‘s ochtends training kan geven. Als je wat wilt bereiken met z’n allen, moet ook de trainer laten zien dat hij graag wil. Ik heb het idee dat mijn spelers wel aanvoelen dat ik er helemaal voor ga.”

OHVV is op het eiland Voorne-Putten de club die als laatste de stap van de zondag naar de zaterdag heeft gemaakt. Het zondagvoetbal verloor steeds meer aan belangstelling en prestige, weet ook Van Os, die na zijn vroeg afgebroken voetballoopbaan tien jaar bij Brielle trainer was. “Het voetbal op zondag is helemaal ingekakt”, zegt de trainer treffend. “OHVV is altijd een zondagclub geweest, maar om aantrekkelijk te blijven was een gang naar de zaterdag noodzakelijk. We zijn het afgelopen halfjaar keihard met z’n allen aan de slag gegaan om een waardig eerste elftal te vormen en hebben als bonus nog een goed tweede weten te formeren ook. Het heeft bloed zweet en tranen gekost, maar ik ben blij dat ik de klus aanvaard heb om het proces van vernieuwing te begeleiden.”

De selectie van OHVV bevat nu 32 voetballers, van wie een aantal met Van Os is meegekomen van Brielle. Aanvaller Casper Bredius is een van hen, vertelt hij. “Ik ben bij Brielle actief geweest als jeugdtrainer en trainer van het tweede elftal. In die tijd heb ik met heel wat talenten mogen werken en ik heb tien promoties meegemaakt. Brielle heeft een heel goede jeugdopleiding natuurlijk, ik heb daar echt wel wat opgestoken. Tactische inzichten probeer ik nu over te brengen op de selectie van OHVV. Dat gaat met horten en stoten, maar we maken zeker vorderingen.”

Wanneer de club uit Oudenhoorn haar ambitie om een goede derdeklasser te zijn wil verwezenlijken, is een duidelijke speelstijl een belangrijke bouwsteen. Samen met een stevige dosis bevlogenheid moet het helemaal goedkomen met de club waar Adrie Poldervaart zijn eerste stappen zette.

Dat OHVV in de vierde klasse I bovenin het klassement meedraait, is mooi meegenomen volgens Van Os. “Maar we zijn bezig met een lange termijnplan. We pakken nu al punten maar moeten echt nog veel beter gaan spelen.’’

Van Os stelt dat zijn spelers zichzelf moeten gaan belonen voor de vlijt die ze de afgelopen maanden aan de dag hebben gelegd. Ze mogen zichzelf gaan vermaken en via opwindend combinatiespel tot doelpunten komen. “Dat zit er echt wel in”, besluit de dertiger. “We hebben een jonge groep en de trainingsopkomst is hartstikke goed. We spelen nu nog best rommelig in fases, maar ik voorzie dat ons spel stabieler en attractiever gaat worden. Als je over een jaar kijkt, zijn we alweer een heel stuk verder.

Wil je meer informatie over de club OHVV? Klik hier.
Lees hier de krant van Voorne-Putten.