rijnmond-rvvh-mariska-van-stralen-barendrecht

Als de leden groen licht geven op de eerstvolgende ledenvergadering neemt Mariska van Stralen-Blaak als penningmeester zitting in het bestuur van RVVH. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar vader Joop Blaak, die in het verleden twintig jaar de financiën van de club beheerde.

Het is deze zaterdag moeilijk kiezen voor de goedlachse Ridderkerkse. Op veld één speelt haar neefje, die keeper is, met het tweede van RVVH tegen Spirit, op veld drie is haar man scheidsrechter.

Toch zit ‘Mariska van Straten (39) in de ontvangstkamer van het wedstrijdsecretariaat. “Even een bakkie koffie doen met die jongens”, zegt ze. De ruimte was jarenlang ‘haar terrein’, want ze zat er iedere zaterdag. “Ik heb dat acht jaar gedaan. Van ’s morgens vroeg tot begin van de avond, tot de laatste wedstrijd was afgelopen. Ik heb het altijd met plezier gedaan, maar na acht jaar was het tijd dat iemand anders het stokje ging overnemen. Er zijn heel veel andere leuke functies in de club.”

Haar wieg stond nog net niet op het veld bij RVVH, maar veel scheelde het niet. Ze groeide op met een vader die altijd op de club was. “Ik ging altijd mee, ik wist niet beter dan dat erbij hoorde. De liefde voor de club heb ik daardoor automatisch meegekregen. Ik heb zelf niet gevoetbald, voelde al snel de behoefte toen ik oud genoeg was om ook wat voor RVVH te betekenen.”

Ze deed  het wedstrijdsecretariaat en was jarenlang op zaterdag het gezicht van toen nog het zenuwcentrum, de ontvangstkamer. “Toen ik begon liepen de mensen in en uit. Scheidsrechters, tegenstanders, leiders. Ik vond dat wel leuk. Je zag en ontmoette veel mensen. Wedstrijdformulieren werden nog met de hand geschreven. De digitalisering, sportlink, heeft veel werk uit handen genomen, maar heeft er ook voor gezorgd dat die contacten veel minder zijn geworden. Die jongens die er nu zitten zijn er voor de scheidsrechters en de tegenstanders te ontvangen. Aan de formulieren hoeven ze niets meer te doen. Alles gebeurt in die app.”

Behalve dierbare herinneringen heeft ze er ook haar man aan overgehouden. “Hij was scheidsrechter bij een jeugdwedstrijd van de D1, aangesteld door de KNVB. Een week later kreeg ik op Facebook een vriendschapsverzoek. Die heb ik geaccepteerd zonder dat ik realiseerde dat er meer achter zat, haha. Toen hij mijn telefoonnummer had opgespoord en ook appjes ging sturen, ging er pas een belletje rinkelen. We zijn inmiddels zes jaar getrouwd. En ja, hij is nu lid van RVVH.”

Regelmatig zit ze als invalster bij het loket bij de ingang bij thuiswedstrijden van het eerste elftal. “Er zijn tijden geweest waarin het drukker was. In de eerste klasse komen er minder mensen kijken. Leden hebben vrij toegang. Soms hebben we maar vijftig betalende toeschouwers, maar de afnemende publieke belangstelling is een trend die je overal ziet.”

In het loop van het jaar wordt ze geïnstalleerd als nieuwe penningmeester. “Mijn vader heeft het jarenlang gedaan. Ik vind het leuk om in zijn voetsporen te treden. Hem opvolgen wilde ik niet, maar hij is al penningmeester sinds 2005. Nu is een mooi moment”, aldus de assistent-accountant van Flynth.

Meer informatie over RVVH? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.