Marco Snel doet zijn achternaam eer aan als trainer. Komende zomer zet hij zijn bliksemcarrière voort door van het tweede elftal naar het eerste elftal Smitshoek over te stappen. Het ‘jonge broekie’ van 26 jaar wordt de rechterhand van de nieuwe hoofdtrainer Edwin de Koning.

“Ik ben blij met de kans en het vertrouwen dat ik van de club krijg”, zegt de inwoner van Rotterdam. “Ik ben voor mezelf vooral benieuwd of ik ook op het niveau van hoofdklasse hetzelfde kan toevoegen van wat ik nu doe.”

Snel, die zelf voetbalde bij NSVV in Numansdorp, is bezig aan zijn derde seizoen als trainer van het tweede elftal van Smitshoek. “Ik ben letterlijk voor de leeuwen gegooid. Ik heb vanuit het CIOS mijn TC2 en TC3 gehaald. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik trainer wilde worden. Bij FC Dordrecht en NSVV trainde ik al jong een jeugdelftal. Dat gaf mij meer energie dan dat ik dat kreeg van zelf voetballen. Via Richard Middelkoop kwam ik bij Smitshoek terecht. Dat was zeker in het begin wennen. Ik was 23 toen ik begon. Ongeveer de helft van de ploeg was even oud of ouder. Met Matthijs Tabbers en John de Ronde had ik twee spelers erbij die afbouwden. Hun aanwezigheid in de kleedkamer scheelde wel.”

Snel vond al snel zijn draai als trainer van Smitshoek 2. “Leeftijd telt helemaal niet”, weet hij. “Het gaat erom wat je als trainer doet.” En dat is geen ‘lulkoek’ verkopen. “Drie dingen zijn belangrijk. Je moet als trainer transparant en eerlijk zijn. Daarnaast moet je kunnen nuanceren en het derde punt is dat je tactisch onderlegt moet zijn. Als je je spelers niet kan overtuigen van je visie moet je jezelf afvragen of je op goede plek bent.”

“Daarbij hoort ook dat je je als trainer kwetsbaar opstelt. Ik sta altijd open voor de dialoog. We doen het met elkaar en dat wil ik uitstralen. Ik ben one of the guys, maar tot op een bepaalde hoogte: ik bepaal wel hoe het er uiteindelijk uit gaat zien zaterdag op het veld.” Wie Snel tijdens een wedstrijd langs de lijn aan het werk ziet, krijgt een meelevende trainer in beeld. Hij is volop beleving. “Ik ben geen dood vogeltje op de bank. Ik ben vaak rustig, maar kan me ook nadrukkelijker laten gelden. Maar dat heeft dan wel altijd een doel om iets los te maken in het elftal.” Hij zal niet met jasjes gooienm dat is volgens hem de verkeerde aandacht vragen. “Ik ben Hans Kraaij niet. Bovendien hebben we bij Smitshoek geen jasjes meer.”

Meer informatie over VV Smitshoek? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.