rijnmond-lekkerkerk-jeugd-boost-erik-jan-heuvelman

Met het aantreden van een nieuwe jeugdcommissie is er nieuwe energie in Lekkerkerk gekomen. “We willen doorpakken”, zegt jeugdvoorzitter Erik-Jan Heuvelman. “We hebben nu de mankracht om één en ander te bewerkstelligen.”

Het gebrek aan leden in de jeugdcommissie was lang het probleem bij Lekkerkerk. De vorige jeugdcommissie, met aan het hoofd Jeroen Arendonk, bestond uit maar drie personen. “Dat was gewoon te weinig. Genoeg om het gewone werk aan te pakken, niet genoeg om vernieuwingen door te voeren”, aldus Heuvelman, die zich de afgelopen jaren verdienstelijk maakte als trainer en leider in de jeugd.

Met een jeugdcommissie van vijf mannen en één vrouw heeft Lekkerkerk nu wel de mogelijkheid om, zoals Heuvelman aangeeft, stappen te zetten in de talentontwikkeling. Daarbij wordt gemikt op kwantiteit én kwaliteit. “Ja, we zetten hoog in”, reageert hij. “Het zijn forse doelstellingen die we hebben, maar in onze ogen wel haalbare.”

Op de eerste plaats wil Lekkerkerk het aantal jeugdleden vergroten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook Heuvelman (43). “We moeten zorgen dat we meer in de picture komen. We gaan meer activiteiten opzetten naar buiten toe. Je moet dan denken aan clinics op scholen of andersoortige evenementen. Wij denken dat er meer voetbalpotentie is in Lekkerkerk. We hebben nu bijvoorbeeld drie JO8-teams, een paar jaar geleden waren dat er vijf. We moeten terug naar een stevigere basis.”

Lekkerkerk wil zich ook meer gaan inspannen om het ledenverloop bij de oudere jeugd tegen te gaan. “Ook wij hebben last van die landelijke tendens”, zegt Heuvelman. “Tot en met de JO13 blijft het redelijk stabiel, daarna zie je dat veel spelers stoppen. Wij hebben dit seizoen niet eens een JO19. Dat is een zorgelijke ontwikkeling omdat we als club voor een groot deel afhankelijk zijn van de doorstroming naar de senioren.”

“We willen ook voor die oudere groep meer activiteiten organiseren. Het was lang zo dat die activiteiten vooral gericht waren op de jongere kinderen.”

Derde speerpunt van de nieuwe jeugdcommissie, en zeker niet de onbelangrijkste, is het verhogen van de kwaliteit van de trainingen en trainers. “Wij denken dat dat mede zal bijdragen aan het terugbrengen van het aantal spelers dat stopt. We willen het plezier ermee verhogen. Tegelijkertijd willen we trainers een handvat en instrumenten bieden bij het geven van trainingen. De meeste trainers zijn goedwillende vaders die vroeger hebben gevoetbald en die op hun manier de training invullen. Die willen we een handje helpen. Vandaar dat we in zee gaan met een voetbalacademie die ons kan helpen bij het geven van goed gestructureerde trainingen en het uitstippelen van de trainingslijn.”

“Daarbij is het niet de inzet om dat voor altijd te doen. Het liefste vul je dat als club zelf in, maar voordat we zelf de kennis hebben en die kunnen toepassen hebben we de hulp van specialisten nodig om de goede weg in te slaan”, aldus Heuvelman.

“Het idee is om in blokken aandacht te besteden aan verschillende aspecten van het voetbal. Blok 1 aanval, blok 2 verdedigen en hoe zet je druk? Daar moet je aan denken.”

Wil je meer informatie over de club Lekkerkerk? Klik hier.
Lees hier ook ‘Lekkerkerk wint na sterk slot bij De Alblas’