John Kersten doet al 10 jaar veel voor de kantine van DCV. Naast bardiensten draaien, houdt hij ook de boekhouding en financiële zaken bij. In dit gesprek vertelt hij over zijn inzet voor de club.

Verleden
Kersten heeft 40 jaar lang bij de Shell gewerkt. Hij is altijd al veel bezig geweest met sport, maar heeft nooit zelf op voetbal gezeten. Voetballen op straat is iets wat hij wel graag deed. “Ik voetbalde graag op straat. Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik op volleybal gezeten en had ik een eigen schoolvereniging in Den Haag. Toen ben ik getrouwd en volledig gestopt met volleybal.” Sinds 2010 is hij gestopt met werken en de laatste 10 jaar doet hij veel voor de kantine van voetbalclub DCV in Krimpen aan den IJssel.

Ondertussen kreeg John kinderen. Toen zijn oudste 7 werd, is hij jeugdcoach geworden bij DCV. “Mijn zoon wilde graag op voetbal want vriendjes gingen voetballen, en dat wilde hij ook. Toen is hij bij de F’jes gaan spelen en ben ik lid geworden bij de club. Hij kon aardig voetballen en zat jarenlang in de selectie. Op een gegeven moment wordt er gevraagd of je wat wil doen voor de club, en daar ben ik op ingegaan.”

Van jeugd naar kantine
Naarmate de kinderen ouder werden en wat anders zijn gaan doen, is Kersten zelf ook weggegaan bij de jeugd. Toen hij werd gevraagd of hij toch weer wat wilde gaan doen, aangezien ze mensen bij de kantine nodig hadden. Hij heeft ja gezegd, ondanks dat hij altijd een hekel heeft gehad aan administratie. “Ik heb altijd al een hekel gehad aan administratie en heb me meer bezig gehouden met technische dingen, maar ben er toch ingerold. Als je alles doet voor de kantine, voelt het toch een beetje alsof je een klein bedrijf hebt. Dat maakt het nog aantrekkelijker.”

Een aantal jaar geleden zijn ze bij DCV gaan werken met een automatisch kassasysteem. Dit maakte het voor John nog leuker, aangezien hij altijd al iets heeft gehad met de IT. “Werken in en met de IT is altijd al een soort van hobby voor mij geweest. Kersten is nu wat minder bezig met de administratie maar draait nog wel bardiensten en houdt zich bezig met de kassazaken.

Samenhorigheid
Tegenwoordig is het moeilijker om vrijwilligers te vinden, zegt John. Er zijn er wel wat meer bijgekomen, maar het kan altijd meer in de kantine. “Aan de andere kant is het leuk om te zien dat er veel mensen zijn die zich toch inzetten voor de club. De mensen die actief zijn voor de club, zijn dan ook heel erg actief. Ze stoppen er veel tijd en uren in. We hebben verschillende mensen die allemaal verschillende vaardigheden hebben. De samenhorigheid die wij bij deze club hebben is erg mooi. Als een club succes heeft en de kantine goed draait, geeft dat natuurlijk ook nog tevredenheid.”

Toekomst
De club is al jaren in gesprek met de gemeente om het complex geheel te renoveren. Ze zitten in een bijzondere situatie dat een groot gedeelte van de grond eigendom is van de club zelf. “We willen het overdragen naar de gemeente zodat wij een nieuw sportpark kunnen krijgen. Voor de club zelf is het financieel heel lastig om door te gaan op deze manier, ook omdat het moeilijker wordt om vrijwilligers te krijgen.” Er is wat vertraging door de gemeenteraadsverkiezingen, maar de gesprekken gaan door. “Als het goed is wordt er dit jaar resultaat verwacht. Dit zou heel mooi zijn, want 1 november bestaat de club precies 100 jaar. We hopen nog lang door te kunnen gaan met de club.”