lek-en-ijssel-vv-schoonhoven-rijnmond

Zonder de supportersvereniging zou VV Schoonhoven. een stuk minder leuk zijn geweest, beweert Patrick de Bondt. “Wij zijn er voor de leuke dingen, de extraatjes.”

Bij een supportersvereniging denktmen al snel aan fanatieke fans bij wedstrijden van het eerste elftal. “Het eerste elftal staat inderdaad centraal, maar we doen veel meer dan dat”, zegt het 24-jarige bestuurslid. “We hebben ons eigen jaaragenda, gevuld met verschillende evenementen allen ten behoeve van de vereniging en het eerste elftal. Het ene evenement organiseren we zelf, voor het andere zorgen we voor de ondersteuning in samenspraak met de Voetbalvereniging en/of de Business Club VV Schoonhoven. ”

De supportersvereniging werd in 2011 opgericht en inmiddels telt de club driehonderd leden. “Op dat aantal zijn we best trots”, vervolgt De Bondt. “We vinden het ook belangrijk dat het lidmaatschap voor iedereen betaalbaar is. Zo zijn er twee tarieven waarvoor je lid kan worden, het silvermember-tarief van een tientje, of een goldmember-tarief van € 25.-”

De inkomsten worden verdeeld over diverse activiteiten. “Wij zijn er niet om bijvoorbeeld een kleedkamer of een andere verbouwing te sponsoren. Dat is meer iets voor de businessclub. Wij zijn opgericht met het doel om de sfeer en onderlinge binding tussen club, eerste elftal en supporters te stimuleren.”

Zo draagt de supportersvereniging zorg voor de sfeeracties bij thuiswedstrijden van het eerste team. “We hebben ervoor gezorgd dat de spelers een eigen tune en clublied hebben als ze het veld opkomen. Inmiddels is dat traditie geworden. Natuurlijk moedigen we de spelers iedere wedstrijd aan, maar we hebben niet een harde kern ofzo. Ja, we hebben de Kok-side, dat bestaat uit een supporter of tien, dat er bij iedere thuis- en uitwedstrijd is.” “We bemoeien ons helemaal niet met het beleid van de club. Van ons hoef je geen witte zakdoekjes te verwachten als het sportief even tegenzit. We ondersteunen het team op positieve wijze”, benadrukt hij.

Daarnaast organiseert de supportersvereniging jaarlijks een aantal evenementen. Eén daarvan is de voetbalquiz. “Dat is een enorme hit op de club”, verzekert de laatste jaarsstudent Creative Business. “Vorig jaar zat de kantine bomvol. We hadden zoveel aanmeldingen dat we stoelen en tafels in de gang hebben gezet om iedereen een plaats te kunnen geven. Zo’n avond is natuurlijk goud. Niet alleen omdat het ontzettend gezellig is, maar ook omdat het voor de club een mooie bijverdienste is qua baromzet.”

De supportersvereniging probeert de activiteiten te verdelen over de hele club. “We zijn er voor iedereen, voor jong en oud. Zo houden we binnenkort een graffiti-middag voor de jeugd. Een graffiti-artiest komt samen met de jeugdleden van de club een groot spandoek maken.”

“Een paar jaar geleden hebben we speciale clubsjaals ontwikkeld. Op een gegeven moment werd het een spel om met die sjaal op vakantie op de foto te gaan. Het werd gekker en gekker. We hebben iemand die in duikpak in Egypte diep onder water met zijn sjaal boven zijn hoofd staat.”

Vanwege zijn studie en zijn beginnende bedrijf voetbalt De Bondt zelf niet meer. “Dit is mijn manier om betrokken te blijven bij de club. Ik probeer er altijd bij te zijn, ook bij uitwedstrijden, al lukt dat door mijn werk niet altijd. Wat dat betreft is het wel fijn dat het eerste elftal nu is ingedeeld bij clubs in de Alblasserwaard. Veel jongens hebben speciaal daarvoor een kaart gekocht voor de pont.”

Meer informatie over supportvereniging VV Schoonhoven? Klik hier.
Lees hier nog een artikel over VV Schoonhoven.