SPV'81

SPV’81 is over een tijdje in bezit van één van de mooiste bestuurskamers van de regio. Wie vanuit de nieuwbouw naar buiten kijkt, kijkt neer op het eerste veld, maar krijgt ook de fraaie omgeving mee. Binnenkort hoopt de club het verjaardagscadeautje – SPV’81 bestaat dit jaar veertig jaar – uit te pakken.

“Je gaat altijd meer doen dan je eerst van plan bent”, zegt voorzitter Theo Sangers. “Het is eigenlijk begonnen met de conclusie dat één damestoilet in het clubgebouw niet meer kon. Voor het maken van een toiletgroep en verzorgingsruimte willen we de commissiekamer gebruiken. Er moest een nieuwe commissiekamer komen en daarnaast was de oude bestuurskamer niet meer van deze tijd. Dit gebouw stamt van begin jaren tachtig, de bestuurskamer werd inpandig gemaakt, het was een soort veredelde bezemkast, zoals je dat bij clubs in die tijd zag. Oergezellig, maar je had geen band met het veld. Als we dan toch gaan verbouwen, laten we het dan meteen goed aanpakken, hebben we gezegd.”

Dominos_voorjaar2021

Het clubgebouw werd uitgebreid met twee ruimtes met een oppervlakte van 125 meter. Op de begane grond is een aparte ruimte gecreëerd, die kan dienen voor commissieoverleg en teambesprekingen. Er staat ook een biljarttafel in. “Voor mensen uit het dorp”, aldus Sangers.

De trap brengt bezoekers naar de eerste verdieping waar naast een bestuurskamer nog een tweede vergaderruimte is gemaakt. Vanuit de bestuurskamer is er goed zicht op het veld en trainingsveld, maar er kan ook de polder ingekeken worden.

Beneden is ook de entree aangepast. “Dat was eerst een houten hokje. We hebben net de deurmat neergelegd.”

“Hier”, wijst Sangers naar de muur, “komt nog een scherm te hangen waarop we de kleedkamerindeling en sponsoruitingen laten zien.”

De genoemde werkzaamheden behoren tot wat Sangers noemt ‘fase 1’. “Alles komt op zijn tijd, we hebben deadline”, zegt Sangers. “Eerst dit af en dan komt de volgende klus.”

Dat SPV’81 geen haast heeft, heeft ook te maken met het feit dat vrijwilligers veel van de werkzaamheden zelf doen. “Die jagen we niet op, hoor. Boven, in de nieuwe bestuurskamer, moet nog schilderwerk gedaan worden, maar onze schilder heeft het ook druk met eigen klussen. Dan wachten we toch even.”

Sangers vertelt vol trots dat de club zelf de bouwkosten ophoest. “We besparen enorm door zelfwerkzaamheid.”

SPV’81 besloot tijdens de coronaperiode te beginnen met de bouw. Dat had grote voordelen, constateerde Sangers. “De kantine werd niet gebruikt, dus konden de werkspullen gewoon blijven liggen.”

De club uit Polsbroek koos er bewust voor om de kantine intact te houden en niet uit te breiden. “Ik kom bij veel clubs die een hele grote kantine hebben. Een grote balzaal. Wij zijn een kleine club en als hier twintig mensen binnen zijn, is het al gezellig. Dat willen we zo houden.”

De oude, nostalgische bestuurskamer, gaat dienst doen als opslagplaats voor materiaal. “Het is luxe, ja. Maar zo gaat dat met alles. Toen we hier begonnen hadden we twee kleedkamers. We gingen naar vier en hebben er inmiddels zes.”

Het clubgebouw noemt hij een groeibriljantje. “Er komt steeds weer wat bij. Het wordt mooier en luxer, zonder dat we aan grootheidswaanzin ten prooi vallen.”

Voor meer artikelen over SPV’81, klik hier.

Voor meer informatie over SPV’81, klik hier.