‘Ze smeken om aan ons toernooi te mogen meedoen’

Jarenlang keek hij vingerlikkend naar het toernooi in het Belgische Bassevelde. De ene na de andere grote naam uit het Europese voetbal wist de organisator daar te strikken. Inmiddels is Piet de Wit met ‘zijn’ U13-toernooi van CVV Zwervers zijn ‘concurrent’ voorbij. “Alleen hadden ze dit jaar Barcelona. Daar was ik dan wel jaloers op.”

‘Capelle’ slaagt er elk jaar in een sterker deelnemersveld samen te stellen. “De clubs smeken om aan ons toernooi te mogen meedoen. Kun je het je voorstellen: Sporting Lissabon en Schalke 04 die vragen of ze alsjeblieft naar CVV Zwervers in Capelle mogen komen?” Ook voor de komende editie, die 20 en 21 mei wordt gehouden, had De Wit aan geïnteresseerde clubs geen gebrek. “We hadden drie toernooien kunnen vullen”, zegt De Wit. “Bijna alle clubs willen graag terugkomen. Een groter compliment kun je natuurlijk niet krijgen.” Maar De Wit moet vaak een ‘nee’ verkopen. “We willen elk jaar een divers veld hebben. Niet vier Duitse ploegen of zes Engelse. We zijn natuurlijk ook gelimiteerd wat betreft het binnenvliegen van clubs. Van de deelnemers van de komende editie komen Benfica en FC Bayern München met het vliegtuig. Dat kost een aardige zak met duiten.”

Toen De Wit zes jaar geleden de organisatie overnam, had het toernooi lang niet zo veel uitstraling als nu. “VFL Bochum deed mee en Beveren uit België. Maar ook als je naar het deelnemersveld van 2013 kijkt zie je dat het toernooi wat grote namen betreft een enorme vlucht heeft genomen de laatste jaren.” Hij pakt het affiche van dat jaar erbij. “Kijk, hier staan de deelnemers: KV Mechelen, NEC, FC Oss, Willem II, Racing Genk, Everton, FC Twente, Queens Park Rangers, Bochum, Sparta, RKC. Daar kun je nu niet meer mee aankomen.” Hij bedoelt: daar wil Zwervers niet mee aankomen. “Een paar jaar geleden zeiden ze tegen mij: zo’n toernooi met grote clubs. Dat gaat je nooit lukken. Nou, als ik word uitgedaagd…”

Volgend jaar komen naast de Nederlandse top3 – Feyenoord, Ajax en PSV – Benfica, Paris Saint Germain, Arsenal, Bayern München, FC Kopenhagen, Red Bull Leipzig en Club Brugge naar sportpark Couwenhoek. Natuurlijk valt er altijd nog wat te wensen voor De Wit: “Manchester United, AC en Inter Milaan, Real Madrid en Barcelona. Als we die hier hebben gehad, stop ik.”

©VoetbalJournaal