Nico Peltenburg: ‘Zuinig zijn op beheerscommissie’

VV Schoonhoven

Twaalf man sterk zijn ze, de beheerscommissie van VV Schoonhoven. “Er is iedere dag wel iemand bezig”, vertelt oud-voorzitter Peltenburg, 64 jaar én met pre-pensioen. “Ik ben er zelf twee dagen in de week, maar we hebben er ook eentje die er drie dagen is. Iedereen heeft zijn eigen taken.”

Hun takenpakket is veelomvattend. De beheerscommissie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen, het groen rond de velden, het dagelijkse onderhoud aan de kunstgrasvelden en het grasveld. “Wij doen echt heel veel. De velden zijn door de gemeente geprivatiseerd. Als club krijgen wij een bijdrage voor het onderhoud. Hoe meer we zelf doen hoe meer geld we overhouden. Het onderhoud van het grasveld laten we door een gespecialiseerd bedrijf doen. Dat komt het gras maaien.  De rest doen we zelf. Pas geleden nog hebben we de netten in de doelen en de ballenvangers daarachter vervangen.”

Peltenburg was van 2002 tot 2014 twaalf jaar lang voorzitter van Schoonhoven. In die periode werd er behoorlijk aan het complex vertimmerd. “We hebben twee kunstgrasvelden gekregen, nieuwe kleedkamers, een speeltuin en een pannaveld. Daarnaast is er een inpandige fietsenstalling gekomen en we hebben de entree verlegd.”

Een jaar na zijn stoppen sloot hij aan bij de beheerscommissie. “Ik was uitgewerkt. Toen bestond de groep nog maar uit een paar mensen, van lieverlee is die uitgebreid. Allemaal gepensioneerden die het leuk vinden om dit te doen. Ik probeer mensen enthousiast te maken als ik weet dat ze gestopt zijn met hun werk.”

“We hebben een team met verschillende specialisten. Dat moet ook, want ons werk is divers. Het gaat van schilderen van de kantine tot het installeren van technische apparaten. Iedereen heeft zijn eigen specialisme.”

Zelf neemt hij het onderhoud van de kunstgrasvelden voor zijn rekening. “Kunstgras moet je borstelen. Dat doe ik dus. We hebben een speciaal karretje, met een driehoekige borstel. Daardoor komen de rubberen korrels omhoog. Daarna gaan we er met de rubbermat overheen.”

Daarnaast is Peltenburg ook de tussenpersoon die namens de beheerscommissie de contacten met het bestuur en de stichting (waar het complex onder valt) onderhoudt. “Wij zijn als groep voor de meeste leden niet zichtbaar. Als kinderen op school zitten en de seniorleden werken, zijn wij op het complex. Elke vrijdagmiddag leggen wij  in de kantine een kaartje en drinken een biertje. Die gezelligheid is erg belangrijk. Eén, twee keer per jaar gaan we uiteten met elkaar. Als club moeten we zuinig op deze mensen zijn.”

© VoetbalJournaal