Knook Infra Dilettant Cup 2018 met recorddeelname

Dilettant maakt zich op voor de vierde editie van de Dilettant Cup. Meer dan duizend jeugdvoetballers overspoelen begin juni de velden van de club. “We zijn in opperste staat van paraatheid”, aldus jeugdvoorzitter Sebastiaan van der Wal (48), die ook bestuurslid is van de Stichting Jeugdtoernooien v.v. Dilettant.

“Zomaar wat cijfertjes”, zegt Van der Wal, die in het dagelijks leven accountant is. “We hebben straks elfhonderd spelers, spelen meer dan tweehonderd wedstrijden en er doen ruim dertig verenigingen mee.”

Van der Wal is trots op die aantallen, maar spreekt tegelijkertijd zijn ‘zorgen’ uit. Want het complex van Dilettant, met drie velden, is niet van elastiek. “Willen we nóg groter, dan zullen we moeten kiezen voor een andere opzet. Een tweede weekend bijvoorbeeld, maar het moet wel allemaal te behappen zijn voor ons als organisatie. Vergis je niet, de hele club is het weekend van de Dilettant Cup in touw. Het is een grote logistieke operatie, waarbij tientallen vrijwilligers actief zijn. Van parkeerwachters tot scheidsrechters, van wedstrijdcoördinatoren tot speakers, van kantinemedewerkers tot een onderhoudsploeg, die tussendoor de kleedkamers probeert schoon te houden. Het voordeel van één weekend is dat je alles kan concentreren. Dat is ook makkelijk voor de inkoop van je eten en drinken in de kantine.”

Van der Wal, vader van twee voetballende zoons van 11 en 13 jaar, stond zelf met Marian van der Schans en André Mourik aan de basis van het toernooi. “Tot een paar jaar geleden hadden we geen thuistoernooien en dat vonden wij een gemis”, vertelt hij. “We zijn begonnen met de F, E en D en van daaruit zijn we het geleidelijk gaan uitbouwen. De organisatie kon daardoor meegroeien. Inmiddels doen achttien van onze twintig jeugdteams mee aan het toernooi. Alleen voor de JO19 en MO19 hebben we nog geen toernooi. Het zou fantastisch zijn als we dit in de toekomst ook kunnen realiseren maar dat zal dan zeker over meerdere weekenden moeten worden verdeeld “.

Voor het tweede opeenvolgende jaar is Knook Infra naamgever van de Dilettant Cup, die door ons bewust is ondergebracht bij een stichting. Van der Wal: “Los van de vereniging, waarbij duidelijk is wat de inkomsten en uitgaven zijn. Statutair is vastgelegd dat de winst naar de jeugdafdeling van de club gaat.” De JO17 bijt vrijdag 1 juni het spits af, een dag later gevolgd door de JO9, JO11 en JO15. Zondag 3 juni is het de beurt aan de JO7 en JO13.