ralph-kalkman

Ralph Kalkman is een 42 jarige trainer van VV Capelle. Hij heeft zelf onder ander gevoetbald bij Feyenoord, Sparta, Poortugaal, SV Heinenoord en Excelsior Pernis. Hij is op zijn vijfde begonnen met voetballen. Uiteindelijk mocht hij op zijn 18e zijn debuut maken in het eerste van Poortugaal.

HappyPoint_desinfectie

Door meerdere operaties moest Ralph zijn carrière noodgedwongen stopzetten. “Ik ben in de jeugd voetballer geweest van Poortugaal, Feyenoord en Sparta. In de senioren ben ik uitgekomen voor Poortugaal, Pernis en Heinenoord. Helaas ben ik op mijn 26e al gestopt met voetballen omdat ik in totaal tien keer geopereerd ben aan mijn knie. Vanaf mijn 18e ben ik jeugdtrainer geworden bij een aantal van de eerder genoemde clubs. De senioren teams heb ik ook getraind. Dit heb ik gedaan bij Heinenoord, Piershil, Zwaluwen Vlaardingen en Capelle”.

Ralph wilt mensen laten genieten van het spelletje, dat is voor hem het belangrijkst. “Ik stippel niks uit, het komt zoals het komt. Waar ik ook werk als trainer wil ik het naar me zin hebben en alles eruit halen wat erin zit. Een goede sfeer is belangrijk, en met mensen motiveren en normaal gedrag vertonen kom je al een heel eind. Ik wil het mensen naar hun zin laten hebben en daarin een optimaal prestatie klimaat geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen zowel als individu als team”.

Door de corona crisis is het voor elke voetballer en trainer een vervelende tijd. “Het is heel lastig, we waren doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van de KNVB beker door Hoogland en Buitenpost uit te schakelen. Maar helaas hebben we de wedstrijd tegen AFC niet kunnen spelen. In de competitie hebben we heel aardig gespeeld, maar ons te weinig beloond qua punten. Maar het is vooral een lastige tijd door het virus. En daarin moeten we het zo leuk en aantrekkelijk mogelijk maken voor een ieder om wel in beweging te blijven met de maatregelen die er op dit moment zijn”.

Ralph kijk terug op een mooie tijd bij Piershil. “Ik heb drie hoogtepunten. Het kampioenschap met Piershil in de vierde klasse, de promotie met Piershil naar de tweede klasse En het absolute hoogte punt tot nu toe is het kampioenschap met Heinenoord naar de hoofdklasse. De degradatie met Heinenoord uit de hoofdklasse na penalty’s tegen Sliedrecht is voor mij een dieptepunt. Ik ben tevreden over onze hele organisatie bij Capelle. Zowel onze staf en de Technisch Directeur, dat is een geoliede machine en iedereen heeft hierin zijn rol. Je doet het uiteindelijk samen”.

De trainer heeft een uitgesproken mening over hoe je moet handelen in het voetbal. “Je moet voorwaarden creëren voor je staf en groep. Je moet een plan hebben en hun onderdeel laten zijn van dat plan. Het moet een gezamenlijk doel worden. Behandel iemand zoals je zelf behandeld wilt worden. Het is allemaal geen hogere wiskunde, al doen heel veel mensen in deze wereld heel interessant vind ik persoonlijk. Het is nog steeds 11 tegen 11 en gooi een bal in het midden en wie de meeste duels wint en wie er één meer maakt die wint. Alles valt en staat met bereidheid en kwaliteit, en veel minder met tactiek. Tactiek is een hulpmiddel”.

Voor Ralph speelt voetbal een belangrijke rol in zijn leven. “Het is de belangrijkste bijzaak van het leven voor mij. Het gezin staat op één, de familie op twee en dan komt voetbal. Daar ben ik mee opgegroeid en het is een uitlaatklep en een vrijetijd besteding. Ik weet ook niet anders dan dat ik elke week trainde zowel als speler en als trainer en de zaterdag een wedstrijd. Dat doe ik al jaren en dat is gewenning. Ik kan in het voetbal mijn idee kwijt over het spel en daarbij vind ik het heel leuk om met een groep gasten te werken. Het is ook een gedeelte van je sociale leven, en ik vind het verenigingsleven leuk”.

Klik hier voor meer artikelen over VV Capelle.
Klik hier voor meer informatie over VV Capelle.