Op de velden van vv Moerkapelle lopen alleen maar grote jongens uit de polder in de spits, behalve bij het vijfde. Daar speelt namelijk Kars van Hoorn (28) in de voorhoede. Samen met zijn vrienden speelt hij in het vijfde elftal in de 7eklasse.

Ondanks zijn lengte is hij toch een echte spits, vind hij zelf. “Als je niet groot bent moet je gebruik maken van andere kwaliteiten, en dan is een neusje voor de goal wel handig.” De geboren Nieuwerkerker is nu al vier jaar actief bij de club en debuteerde daar ook in het veldvoetbal.
“Ik heb jaren bij ZVV Margriet in de zaal gevoetbald, maar toen begonnen mijn vrienden een veldteam waar de prioriteit op de derde helft lag. Dat leek mij wel eens interessant om te proberen.”

Kars speelt liever op een lager niveau samen met zijn vrienden, dan op een hoog niveau zonder plezier. “Wat je niet terugziet op hoog niveau is het plezier voor het spelletje. Het leuke aan de kelderklasse is dat sommige jongens uit het team wel kunnen voetballen, andere denken dat ze kunnen voetballen en andere spelers kunnen na twintig jaar nog steeds niet voetballen. En dat maakt helemaal niet uit want iedereen speelt met plezier” antwoord Kars lachend.

VV Moerkapelle ligt niet bepaald in de buurt van Nieuwerkerk waar Kars vandaan komt. Hij koos echter samen met zijn team om daar te gaan voetballen. “Veel teamgenoten komen ook oorspronkelijk uit Nieuwerkerk, maar die worden ouder, gaan trouwen en vliegen langzamerhand ook het ouderlijk huis uit. Zo zijn wij allemaal een beetje verspreid in Zuidplas en omstreken. Waardoor VV Moerkapelle het centrale punt werd.”

Daarnaast vind de spits het ook één van de mooiste clubs uit de polder. “Het is echt een club van het dorp, bijna alles is mogelijk” lacht Kars. De grondlegger, coach en leider van het team is Bart-Jan Rooker. Tevens een echte Moerkapellenaar waardoor hij ook meer dan welkom was om met vrienden te voetballen bij VV Moerkapelle. “Bart-Jan kan ik maar met één woord omschrijven: Klasbak! Hij regelt iedere week alles voor ons, vorig jaar hadden wij zelfs een jacuzzi onder de douche.” In details wil de Nieuwerkerker niet gaan in verband met eventuele opgelopen schade.

Het vriendenteam is al goed op weg met twee overwinning op zak in de beker. “Eigenlijk willen wij niet door, aangezien de wedstrijden altijd laat op de zaterdagmiddag plaats vinden. Maar het team is zo fantastisch goed dat expres verliezen er ook niet in zit.” Grapt Kars. In de competitie wil Moerkapelle graag kampioen worden net zoals een paar jaar geleden.

Tekst: Lars Berghout