Marck (20) links op de foto, begon op negen jarige leeftijd met voetballen bij V.V. Spirit in Ouderkerk aan den IJssel. “Ik stond graag op het veld als voorstopper, maar ik was zeker geen ster in voetballen. Ik heb tot aan mijn 14e met heel veel plezier bij Spirit gevoetbald, heel veel leuke mensen mogen ontmoeten en kreeg op diezelfde leeftijd de kans, van de club weliswaar, om te beginnen aan de Basis Opleiding Scheidsrechter (BOS afgekort) vanuit de KNVB. Na deze succesvol te hebben afgerond, heb ik het voetballen achter me gelaten en ben ik me volledig gaan richten op het fluiten. Dit heb ik 4 jaar gedaan totdat ik op mijn 18e de fluit in wilde ruilen voor de vlag. Hier was weer een aparte opleiding voor dus die moest eerst worden afgrond. Sindsdien ben ik assistent-scheidsrechter (ASR) voor de KNVB”.

cathay_internetbalk_v2

Als grensrechter begin je (na het succesvol afronden van de opleiding) meteen in de Eerste Klasse van het senioren-voetbal. Vanaf hier word je meteen bekeken door meerdere begeleiders. Je krijgt een coach toegewezen die een aantal keer per seizoen langs zal komen om je te helpen en te begeleiden met je ontwikkeling als grensrechter.

Volgens Marck zijn er veel mogelijkheden om door te groeien als grensrechter, door een FIFA test af te leggen op verschillende levels kun je klimmen van eerste klasse tot aan het betaald voetbal. “Ik begon in februari 2018 met vlaggen en kwam direct in de Eerste Klasse senioren terecht. In maart 2018 mocht ik meteen de FIFA test lopen om in aanmerking te komen voor een wedstrijd in de Hoofdklasse. Na deze succesvol uit te hebben gelopen, mocht ik in april 2018 debuteren in de Hoofdklasse bij de wedstrijd sv Nootdorpvv Zwaluwen. Dit was natuurlijk het mooiste moment van mijn, nog maar net gestarte, carrière”.

“Na anderhalf seizoen te hebben geacteerd in de Eerste Klasse promoveerde ik in juni 2019 naar de Hoofdklasse. Vanuit daar mocht ik in het nieuwe seizoen 2019/2020 meteen de FIFA test lopen voor de 3e Divisie. Na ook deze conditietest te hebben gehaald, mocht ik op 9 november 2019 mijn officiële debuut maken in de 3e Divisie bij de wedstrijd VVOG – Excelsior’31”.

“Helaas kwam er toen een einde aan het voetbalseizoen vanwege het virus. Wel mocht ik het geweldige nieuws ontvangen dat ik deel mocht gaan uitmaken van het Talententraject Betaald Voetbal (TTBV afgekort). Dit traject houdt in dat je jezelf kan gaan bewijzen om later de overstap te gaan maken naar het Betaald Voetbal. Met dit traject ben ik vooral actief in de tweede en derde divisie op zaterdag of zondag, de divisie 1 onder21 en met HELE grote uitzondering de Keuken Kampioen Divisie”

Het huidige seizoen verloopt vlekkeloos voor Marck. “Ik heb een mooie voorbereiding gehad en ben goed begonnen aan het seizoen. Ik mag naar hele leuke wedstrijden in de 3e Divisie en werk met super leuke collega’s samen (dit rouleert wel iedere week dus we hebben geen vaste arbitrage teams). Het begin van dit seizoen is alleen heel anders dan voorafgaande seizoenen. Op elk sportpark wordt gelet op de “1,5 meter afstand” regel. Ik merk zelf dat sommige voetbalclubs heel erg onder druk staan door het virus”.

Als we het hebben over ‘dieptepunten’ praat Marck daar niet graag over, hij ziet dit juist positief in. “Het is normaal dat er wel eens iets fout (of minder soepel) gaat of een foutieve beslissing wordt gemaakt. Daar zijn, ook wij, mensen voor. Ik zie elk scherp moment weer als een ontwikkel punt of iets waar ik wellicht in de toekomst aan kan werken”.

Als we hier een hoogtepunt tegenover zetten is dit Fieret eigenlijk elke wedstrijd waarbij hij een boks krijgt van 22 man. “Het gevoel dat iedereen tevreden is geweest met de arbitrage, ondanks de winst, het verlies of de puntenverdeling. Daarbij is elk debuut wat ik tot nu toe heb gemaakt ook een hoogtepunt in mijn prille carrière. Het gevoel dat er mensen zijn die vertrouwen in je hebben, door je in te zetten op een hoger niveau, is heel fijn. Mede als wedstrijden waarbij je toch net dat extra scherpe buitenspelmoment goed hebt beoordeeld! Dat is een heerlijk gevoel”.

Rituelen horen niet alleen bij voetballers maar ook bij de arbitrage voor een wedstrijd. Marck houdt ervan om voor een wedstrijd te weten wat er speelt bij de clubs. “Niet alleen wie er tegen elkaar speler (nr 1 tegen nr 2 bijvoorbeeld) maar ook hoe de sfeer is binnen de club. Daarom lees ik graag voorbeschouwingen of nieuws van beide partijen op de vrijdag zodat ik weet of er iets kan spelen in het weekend”.

“Verder train ik een aantal keer in de week. Op woensdag is dit met een scheidsrechtersvereniging (RSV) bij Excelsior en de rest doe ik thuis. Maar dit verschilt wel per week gezien mijn studie en werk.  Ik probeer mezelf daarom zo fit mogelijk te houden. Ook houd ik van Pasta op de avond voor de wedstrijd en vroeg te slapen zodat ik optimaal uitgerust ben, maar ook een goed humeur heb”.

Naast voetbal is Marck druk bezig met zijn studie Technische Informatica aan de Hogeschool Rotterdam. Daarbij is hij freelance webdevelopers en maakt hij websites voor mensen die deze graag willen hebben. “Ik woon samen met mijn vader die zelf keeperstrainer is bij een BVO. Het gaat dan ook 9 van de 10 keer bij ons thuis over voetbal. Je kan dus wel zeggen dat voetbal (naast onze werkzaamheden) echt ons leven is. Ik probeer wel op sommige momenten genoeg afleiding te zoeken. Zo heb ik bewust voor een studie gekozen waarbij ik niks met sport te maken heb. Ondanks dat het dus mijn werk is, is het ook mijn hobby om mooie websites te maken en al mijn websites up-to-date te houden”.

Als we Marck vragen naar zijn ambities voor de toekomst begint hij hierin kleinschalig. “Eerst hoop ik mijn debuut in de 2e Divisie te maken dit seizoen. Ik wil me goed bewijzen en ontwikkelen in het TTBV zodat ik er voor mezelf alles aan heb gedaan om later de overstap te maken naar het Betaald Voetbal. Vervolgens is mijn grootste ambitie om het Betaald Voetbal te halen en de grootste droom is natuurlijk om bij de WK finale te staan. Wie weet wat er allemaal in de toekomst zit!

Wij wensen Marck veel succes met het verloop van zijn carrière!