Stolwijk-trainer Chris van der Weide moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe aanvoerder, nu Peter Baauw zijn afscheid heeft aangekondigd. De 30-jarige middenvelder kiest voor een leven zonder voetbal. “Het is goed geweest.”

Met zijn vriendin is Baauw net verhuisd van een woning in de binnenstad van Gouda naar een aanzienlijk groter optrekje aan de rand van de kaasstad. “We verwachten gezinsuitbreiding”, zegt hij vol trots. “Begin juli is mijn vriendin uitgerekend, maar eerst moet de nieuwe woning bewoonbaar worden gemaakt. Het is een jaren dertig-woning en er moet hier en daar nog wat aan gebeuren. We willen klaar zijn als de kleine zich straks aandient.”

De aanwinst van Baauw is indirect de reden dat hij na dit seizoen bij Stolwijk stopt. “Eerlijk gezegd liep ik al een tijdje met het gevoel om te stoppen”, bekent hij. “Toen mijn vriendin zwanger bleek, heeft dat mijn gevoel alleen maar versterkt. Ik moet me nu al in alle bochten en hoeken wringen om alles gedaan te krijgen. Ik heb een fulltimebaan, doe er een opleiding naast en dan ook nog Stolwijk waar ook één en ander van mij verlangd wordt. Met een kleine op komst zie ik het niet zitten om nog meer balletjes omhoog te houden. Ik heb er juist enorm zin in om met die kleine van alles te gaan ondernemen.”

In samenspraak met trainer Chris van der Weide had de routinier al gekozen voor één keer trainen in de week. Om daarmee de druk een beetje van de ketel te halen. “Maar eerlijk gezegd heeft dat bij mij het gevoel van een verplichting niet kunnen wegnemen. Trainen is echt een moetje. Dat is natuurlijk niet goed als je dat ook uitstraalt naar je medespelers.” Hij weet wat hij in Stolwijk achter laat. “Een gemoedelijke club die leeft in het dorp. Onze supporters zijn heel trouw, staan er altijd. In goede en slechte tijden.”

Hij stond in de jeugd van Stolwijk te boek als een talent. Bij Jodan Boys schopte hij het tot de selectie van het eerste elftal. “Ik heb regelmatig gespeeld, maar ben nooit basisspeler geweest”, zegt hij over zijn periode bij de hoogst spelende Goudse club. “Op een gegeven moment ging het tegenstaan dat we ver moesten reizen voor een uitwedstrijd en dat ik maar een paar minuten speelde.”

Hij keerde terug naar Stolwijk, waar hij geruime tijd een sleutelspeler was van de hoofdmacht. “Ik heb één seizoen met Joost van Niekerk in het vierde gespeeld. Onder Peter van Buren als trainer zijn we teruggekeerd in het eerste. We zijn gepromoveerd van de vierde naar de derde klasse.” Vorig seizoen konden Stolwijk en Baauw zich op dat niveau nog meten met de top-4, dit seizoen vertoeven zij in de anonimiteit van de middenmoot. “Het is een grijs seizoen, met heel weinig kleur”, vat hij deze jaargang samen. “We spelen erg wisselvallig.”

Hij heeft daar wel een verklaring voor. “Met Rick Anker en Mark Hoogendoorn zijn twee spelbepalende spelers gestopt. Zij konden het verschil maken voor ons. Wij hebben dat niet kunnen opvangen”, aldus Baauw, die zijn eigen spel ook wisselvallig noemt. “Ik ben minder stabiel dan dat ik zou willen.” Over wie zijn aanvoerdersband moet overnemen komend seizoen, is hij duidelijk. “Joost van Niekerk gaat nog een seizoen door, dat lijkt me de aangewezen persoon.”