Gouden kracht voor de jeugd van Schoonhoven

Ze zoekt even naar het juiste woord, maar na een moment van nadenken zegt Bianca van Donselaar: ‘voldoening’. De Schoonhovense is al een paar jaar een belangrijke kracht in de jeugdcommissie van de plaatselijke voetbalclub. Betaald wordt ze voor die uren niet. “Mijn betaling is voldoening.”

Van Donselaar (41) kwam, zoals zo veel vaders en moeders, in aanraking met de voetbalclub toen haar kinderen lid werden van vv Schoonhoven. “Pas als je een tijdje meeloopt, ga je realiseren wat voor werk er allemaal verzet moet worden”, zegt de Schoonhovense, die twee zoontjes van tien en acht jaar heeft. “De bal rolt heus niet automatisch.”

“Ik ben op een bepaald moment gevraagd om te helpen in de commissiekamer op zaterdagmorgen. Als jeugdcommissie proberen we alles in goede banen te leiden. Het kan er op zaterdag namelijk nogal hectisch aan toe gaan. Als het een dag is met volle bezetting dan krioelt het hier van de kinderen.”

Schoonhoven heeft dit seizoen 28 jeugdteams, waarbij dertien teams in de categorie JO9 en JO11. “Ik ben hier bijna elke zaterdag om als gastvrouw op te treden”, vertelt Van Donselaar. “Ik ontvang de uitspelende ploeg, wijs ze de weg naar de kleedkamer en maak een praatje. Dat hoort erbij, vind ik. Na afloop worden de formaliteiten in de commissiekamer afgehandeld. We zoeken voor het nieuwe seizoen overigens nog wat versterking voor de commissiekamer. We zitten nu wat aan de krappe kant. Een beetje ruimere bezetting zal lekker zijn.”

Van Donselaar is ook het ‘loket’ van Schoonhoven. Een ouder die zijn of haar kind aanmeldt om bij de blauwwitte club te gaan voetballen, krijgt met de Schoonhovense te maken. “De meeste nieuwe leden melden zich aan via de website. Ik krijg daar dan bericht van en verwerk de informatie. Daardoor gaan alle radartjes werken, van ledensecretaris tot trainer. Als nieuwe leden of potentiële nieuwe leden vragen hebben, dan probeer ik ze zo snel mogelijk en zorgvuldig mogelijk te beantwoorden. Er zijn ook ouders die het lastig vinden om het formulier op de website in te vullen omdat ze de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, dan vul ik het formulier samen in op de computer op de club. Op dit moment stromen de nieuwe aanmeldingen voor het nieuwe seizoen weer binnen.”

De jeugdcommissie werkt voor wedstrijddagen nauw samen met de scheidsrechterscoördinator. “Als jeugdcommissie zijn we niet verantwoordelijk voor de indelingen”, zegt Van Donselaar. “Daar is de technische commissie voor. Voor elke leeftijdscategorie is er een coördinator die belast is met de voetbalinhoudelijke kant. Wij zijn er voor de organisatie en ondersteunen andere commissies, zoals de toernooicommissie en de evenementencommissie. Op zaterdag 16 juni is onze jaarlijkse familiedag en dan dragen we als jeugdcommissie ook ons steentje bij. Ook bij toernooien helpen we.”

Ze vindt dat ze veel waardering krijgt voor haar vrijwilligerswerk bij Schoonhoven. “Ik ben zelf altijd al een type geweest dat van aanpakken houdt. Als de bar iemand tekort komt, spring ik bij. Zo zit ik in elkaar.”

Total
27
Shares