Edinho Pique bouwt mee aan 'de zaterdag'

“Er staat wel wat op het middenveld, hé.” Ron Luijten, trainer van Nieuwerkerk-zaterdag, is maar wat blij dat Edinho Pique afgelopen zomer het spoor van zijn oefenmeester naar sportpark Dorrestein volgde.

“Ik hou wel van een uitdaging”, zegt de 26-jarige middenvelder met een grote glimlach op zijn gezicht. Voor de hand lag de overgang van Pique van Sparta, dat net was gepromoveerd naar de tweede klasse, naar Nieuwerkerk, voor het eerst actief op standaardniveau in het zaterdagvoetbal, niet. “Ik had inderdaad met Sparta de tweede klasse kunnen ingaan”, reageert Pique, die in het Ikaza Ziekenhuis in Rotterdam werkt in de beveiliging. “Maar ik heb vooral geluisterd naar mijn gevoel en dat zei me dat ik beter voor Nieuwerkerk kon kiezen.”

Hij stapte in een ongewis avontuur bij de club, dat op de valreep voor het zaterdagvoetbal koos. “Ik had de zekerheid dat Ron trainer zou worden. Hij heeft bij Sparta laten zien dat zo’n project bij hem in goede handen is. Hij heeft Sparta in vier jaar tijd van de vierde naar tweede klasse gebracht.” De eerste week bij zijn nieuwe club moest hij wel even slikken. “Om eerlijk te zijn heb ik mezelf toen wel even afgevraagd ‘waar moet dat heen?’. We hadden in het begin dertien man. Voetballend gezien was het ook niet geweldig. Gelukkig kreeg de selectie en het spel in de voorbereiding snel meer vorm. We hebben, zeker als iedereen fit is, een alleraardige selectie.”

Dat blijkt wel uit de resultaten. Nieuwerkerk maakt indruk met aanvallend en fris voetbal. Pique is vanaf het begin een belangrijke schakel op het middenveld. “Lekker ballen versturen”, zegt hij over zijn rol. “Ik speel ‘zes’-achtig. In principe ben ik verdedigende middenvelder, maar in sommige wedstrijden hebben we zo de overhand  dat ook ik veel aan aanvallen kan denken.” Zijn doelpuntenproductie in de eerste vier wedstrijden is met zes treffers ongekend hoog. “Daar zaten wel drie strafschoppen bij hoor”, stelt hij bescheiden vast. “Het gaat mij niet om het scoren, maar ik wil wel de twintig halen.”

Of promoveren ook met Nieuwerkerk lukt, weet hij niet. “Ron houdt ons steeds voor: leef van wedstrijd tot wedstrijd. Daar sluit ik me bij aan. Als team moeten we ons nog meer ontwikkelen. Als ervaren speler is het mijn taak om de jonge spelers bij te sturen. Hoe sta je bij balbezit, wat doe je bij balverlies, dat soort dingen. We staan nog maar net aan het begin van een leertraject.”