Capelle-jeudgkeeper

Bij Capelle krijgen alle jeugdkeepertjes van de club één keer per week extra aandacht. Een team van vijf specialisten, met aan het hoofd coördinatoren Eric Scherpenisse  en Tom van de Wijngaard, ontfermt zich over de talentjes.

De vonken bij de woensdagtraining vliegen er vanaf. Eric Scherpenisse, zoon Rick en Tom van de Wijngaard nemen de aanwezige keepertjes onder handen en krijgen daarbij hulp van Silvaan den Boer en Ian Thomas. Die laatste twee zijn door Capelle ‘aangetrokken’ om de jeugdige doelmannen op voetbalgebied bij te spijkeren. “Vroeger stond een keeper er alleen om de ballen tegen te houden”, verklaart Scherpenisse (53) de keuze om de trainersstaf uit te breiden met twee op voetbal gerichte trainers. “Een moderne doelman moet voldoen aan veel meer eisen. Van hem wordt tegenwoordig ook verwacht dat hij goed moet kunnen meevoetballen. Daarom is het goed dat we tijdens de training ook ruim aandacht hebben voor dat vlak. Het zijn toch wel belangrijke zaken, hoe draai je open enzo.”

Dominos_voorjaar2021

Den Boer en Thomas zijn twee vreemde eenden in de bijt tussen drie keepergekke trainers. Scherpenisse, zijn zoon Rick (22) en Tom van de Wijngaard stonden alle drie met grote passie onder de lat in het verleden. “Ook ik ben ooit begonnen als speler in het veld, maar eenmaal één wedstrijd tussen de palen was ik verkocht”, zegt Scherpenisse, die vanwege de onregelmatige werktijden maar een korte carrière kende. “Ik heb tot mijn zeventiende gekeept bij VVOR.” De liefde voor het vak bleef altijd aanwezig en bloeide op toen zoon Eric eveneens keeper werd bij VVOR. Hij zegt bezeten te zijn van het keepersvak. “Dat hebben we alle drie hoor en die passie proberen we over te brengen op onze jeugdkeepers.”

Die jeugd van Capelle traint elke woensdag in ploegjes van acht, waarbij volgens Scherpenisse veel aandacht is voor het individu. “We maken geen onderscheid tussen selectie en niet-selectie. Iedereen is welkom. We delen de keepertjes wel in op leeftijd en niveau. We zorgen er altijd voor dat een keeper prikkels krijgt. Soms verbaas ik me erover hoe snel keepers progressie maken. Je krijgt wel eens keepertjes binnen die echt natuurtalentjes zijn. De meeste kinderen vinden het gewoon leuk om te keepen. Dat is het ook het belangrijkste. Het is tijdens de training niet alleen hard werken, maar ook lol trappen en we zijn altijd in voor een geintje hoor.”

Op zaterdag laten Scherpenisse en Van de Wijngaard regelmatig hun neus zien langs de lijn, als aandachtig volger van hun pupillen. “We krijgen regelmatig feedback van de trainers van de teams. Van hen krijgen we aandachtspunten en die nemen we mee in de training.”

Volgens Scherpenisse is de speciale keeperstraining van grote waarde. “Bij veel clubs zijn keepers nog steeds een ondergeschoven kindje. Dat is eigenlijk vreemd, want een keeper kan een wedstrijd maken of breken.”

Voor meer artikelen over  VV Capelle, klik hier.

Voor meer informatie over VV Capelle, klik hier.